UTZ keurmerk

Wie duurzaam koffie wilt drinken, kan kiezen uit verschillende keurmerken waaronder het UTZ keurmerk. Maar wat houdt het UTZ keurmerk nu precies in? Het UTZ-certificaat is de standaard voor bedrijven die opereren in duurzame toeleveringsketens voor cacao, hazelnoten, thee en koffie. Het waarborgt de traceerbaarheid en transparantie van duurzame landbouw, verwerking en handel van deze producten in de gehele keten. Het UTZ keurmerk wordt niet alleen gebruikt voor koffie, maar ook voor chocolade, cacao en thee.

Om maar direct met de deur in huis te vallen: onze koffiebonen zijn niet UTZ certified, maar dit betekent niet dat wij geen waarde hechten aan duurzaamheid. Wij willen wel degelijk een impact maken en dat doen we door als “collectief”* samen met de boeren de koffie te verduurzamen. Dit doen we door voor iedere KG koffie die we verkopen een euro in te zamelen voor de koffie boeren. Via onze blogs en (toekomstige) nieuwsbrief houden we jullie op de hoogte over wat er met het geld gebeurd en hoe we tot een eerlijke handel komen.

*”Collectief” is de vertaling van het Indonesische woord “Kolektif”.

Wat betekent het UTZ keurmerk? Het UTZ keurmerk bevordert duurzame landbouwpraktijken en ethische werkomstandigheden. Hoewel onze koffie geen UTZ keurmerk heeft, streven we naar vergelijkbare duurzaamheidsdoelen.

Ons assortiment

Hoewel onze koffiebonen niet zijn gecertificeerd met het UTZ keurmerk, verkopen we wel eerlijke en hoogwaardige koffie waarmee we een impact maken op het welzijn van de boer en het verduurzamen van de koffiehandel.

Toont alle 4 resultaten

Over The Kolektif

Welkom bij The Kolektif, wat “Het Collectief” betekent in het Indonesisch. Het land waar we het merendeel van onze premium koffiebonen vandaan halen. Onze visie is simpel: we willen de beste koffie serveren door zorgvuldig geselecteerde bonen dagelijks vers in kleine batches te branden, zonder dat dit ten koste gaat van anderen. Met anderen bedoelen we natuurlijk de koffieboeren en de gemeenschappen erachter. Onze visie reikt verder dan alleen koffiebonen verkopen. We streven naar echte impact door te investeren in de koffiegemeenschappen in Indonesië, zowel financieel als met kennis.

Heb je vragen?

We staan klaar om je te helpen. Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op als je vraag niet wordt beantwoord.

Waar staat het keurmerk UTZ voor?
Het UTZ-keurmerk staat voor duurzaamheid in de landbouw en is gericht op cacao, hazelnoten, thee en koffie. Het certificeert producten die voldoen aan strikte normen voor milieubescherming, goede landbouwpraktijken en betere arbeidsomstandigheden. UTZ bevordert transparantie en traceerbaarheid in de toeleveringsketen.

Wat is het verschil tussen UTZ en Fairtrade?
Het belangrijkste verschil tussen UTZ en Fairtrade is de focus. UTZ richt zich vooral op duurzame landbouwpraktijken en traceerbaarheid in de toeleveringsketen, terwijl Fairtrade zich concentreert op eerlijke handelsvoorwaarden en het bieden van eerlijke prijzen aan boeren.