Koffiebonen uit Indonesië

Op zoek naar de beste Indonesische koffiebonen? Dan ben je aan het juiste adres. Wij van The Kolektif selecteren de beste Indonesische koffie, van robusta koffiebonen uit Flores tot héérlijke arabica bonen uit Java en Sumatra. Hier hebben we héérlijke melanges van gemaakt, waarmee je de perfecte espresso, cappuccino en/of filterkoffie zet met jouw espressomachine of filter-koffiezetaparaat.

Onze koffie is niet alleen héérlijk, maar ook nog eens éérlijk. Voor iedere KG koffie die je bij ons bestelt, doneren wij 1 euro terug aan de koffieboeren in Indonesië. Met dit geld proberen we de koffieproductie te verduurzamen en het welzijn van de koffie gemeenschappen te verbeteren. Via onze blogs en toekomstige nieuwsbrief houden we je op de hoogte.

Assortiment koffiebonen uit Indonesië

Naast Indonesische koffie gebruiken we ook arabica bonen uit Papua New Guinea in onze melanges. Onze melanges worden dagelijks in kleine hoeveelheden vers gebrand. Ondanks ons kleine assortiment hebben we voor ieder wat wils. Ontdek snel of er iets voor je bij zit.

Toont alle 4 resultaten

De verschillende “kopi” regio’s in Indonesië

Jammer genoeg wordt Indonesische koffie vaak onderschat. Indonesië is één van de grootste koffieproducerende landen in de wereld, maar wie denkt dat Indonesië alleen goedkope robusta koffie produceert, heeft het mis. Indonesië, een archipel met eilanden, biedt een grote variëteit aan hoogwaardige arabica bonen. Zeker de laatste jaren is de kwaliteit van arabica koffie omhoog gegaan, omdat de gemeenschappen achter de koffieplantages nieuwe productieprocessen omarmen. Dit is te danken aan de jonge generatie die zich met de productie van de koffie is gaan bemoeien.

Koffie uit Sumatra

Wanneer we het over Sumatraanse koffie hebben dan denk je al gauw aan Gayo koffie uit Aceh of aan Mandheling koffie uit het Mandailling gebied. Maar naast deze “bekende” soorten koffie hebben we ook nog Lampung koffie uit het zuiden van het eiland Sumatra en Lintong in de buurt van het meer “Toba”.

Arabica koffie van Sumatra laat zich het beste omschrijven als aards en kruidig met een volle body. Bij the Kolektif gebruiken we Sumatra koffie in al onze melanges.

Koffie uit Java

In Java vind je zowel arabica en robusta bonen. Net als de andere eilanden in Indonesië vind je hier veel vulkanen, wat elke koffie haar eigen unieke smaak meegeeft. Er zijn vele verschillende gebieden in Java waar koffie verbouwd wordt. De meeste plantages liggen in bekende gebieden zoals: Blawan, Tugosari, Pancoer, Jampit, and Kayumas. Dit zijn één van de weinige plantages in Indonesië die nog door de overheid beheerd worden.

Wij bij The Kolektif gebruiken arabica koffie uit Pancoer. Dit is een héérlijk Javaanse koffie die vol van smaak is, een lage zuurgraad heeft en een afdronk heeft met chocolade-achtige smaken. De Pancoer koffie vind je terug in onze Harmoni kopi en de Rasa Ektosik die voor 100% uit arabica bonen bestaat.

Koffie uit Flores

In Flores worden zowel robusta als arabica koffiebonen verbouwd. De ligging is perfect omdat het veel hoogteverschillen heeft. De smaken van de koffie varïeren van een fruitig tot kruidig. Voor onze blends gebruiken wij de Robusta koffie uit Flores. Dit is een krachtige koffie die onze melanges wat pit meegeeft. De Flores koffie vind je terug in onze Nusantaro Intenso koffie en in onze Harmoni kopi.

Koffie uit Sulawesi

Sulawesi staat bekend om hoogwaardige arabica koffies zoals de Kalossi en Toraja koffie. Deze koffie heeft een lage zuurgraad met een zoete afdronk. Op dit moment gebruiken wij nog geen koffiebonen uit Sulawesi, aangezien ze een wat mindere oogst hadden afgelopen jaar. In de toekomst verwachten wij zeker koffie uit Sulawesi aan onze melanges toe te voegen.

Andere koffieproducerende eilanden

Naast de bekendere eilanden die we hierboven hebben besproken vind je ook koffie op Bali, Papua en Timor. Dit zijn eveneens heerlijke koffies, met name de koffie uit Bali is de moeite waard om eens te proberen. Het probleem is echter dat je hier alleen kleine plantages hebt die de vraag niet echt aan kunnen.

In onze melanges vind je een hoogwaardige arabica koffie uit het land Papua New Guinea. Dit is een zeer unieke koffie met een rijk smaakprofiel, zoals tonen van chocolade, kruiden en fruit.

Geschiedenis Indonesische koffie

De geschiedenis van koffie in Indonesië gaat terug tot de 17e eeuw, toen Nederlandse kolonisten (ook wel bekend als de VOC) de eerste koffieplanten naar Java haalden. Het tropische klimaat, in bergachtige gebieden en met een vulkanische bodem bleken perfect te zijn voor de groei van koffieplanten. Tegenwoordig vindt er op vrijwel alle grote Indonesische eilanden koffieproductie plaats.

Indonesië staat vooral bekend om het exporteren van robusta bonen en de meest dure koffie “Kopi Luwak”, maar dankzij de rijke diversiteit van de eilanden en de verbeterde productieprocessen heeft het land zoveel meer te bieden. En het goede nieuws is dat alle potentie nog niet eens benut is. Koffiekenners verwachten daarom dat Indonesië een nog grotere rol gaat spelen in de productie van hoogwaardige koffie.

Over the Kolektif

Goed dat je er bent. Wij zijn The Kolektif, wat “Het Collectief” betekent in Indonesië. Het land waar wij de meeste van onze premium koffiebonen vandaan halen. Onze visie is simpel: wij willen de lekkerste koffie serveren door de beste koffies te selecteren en deze dagelijks vers te branden in kleine batches zonder dat dit ten koste gaat van “anderen”. Met anderen bedoelen we uiteraard de koffieboer en de gemeenschappen die hier achter zitten. Onze visie gaat verder dan alleen koffiebonen verkopen. Zo willen we echt een impact maken door te investeren in de koffie gemeenschappen in Indonesië middels geld en kennis.

Heb je nog vragen?

We staan klaar om je te helpen. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem direct contact met ons op als jouw vraag er niet tussen staat.

Welke melanges bevatten koffiebonen uit Indonesië?
Onze melanges bevatten hoogwaardige koffiebonen uit verschillende Indonesische regio’s zoals Sumatra, Java en Flores. De koffieplanten groeien op vulkanische bodem met een tropisch klimaat, wat de perfect omstandigheden zijn. Al onze versgebrande melanges bestaan uit Indonesische koffiebonen en uit Arabica bonen uit Papua New Guinea.

Wat is het smaakprofiel van koffie uit Indonesië?
Het is lastig om deze vraag met één antwoord te beantwoorden. Het land Indonesie bestaat namelijk uit vele verschillende eilanden, welke allemaal verschillende koffies produceren. Indonesische koffies staat doorgaans bekend om een volle smaak, een lage zuurgraad en je kunt zowel chocolade, fruitige en aardachtige smaken tegenkomen.

Wat maakt de Indonesische koffie nu zo bijzonder?
Indonesische koffie staat bekend om zijn complexe smaakprofielen, die variëren van aardse en kruidige tonen tot fruitige en chocolade-achtige smaken. De unieke klimaten op de verschillende eilanden dragen bij aan deze diversiteit op het gebied van smaak. Dit is één van de redenen waarom wij vinden dat Indonesië ’s werelds de beste koffie of één van de beste koffie produceert.