Toch is het in de meeste gevallen zo dat het probleem ligt in de melk die je gebruikt. We maken cappuccino tegenwoordig niet meer alleen met koemelk. We maken bijvoorbeeld ook gebruik van havermelk en andere plantaardige melksoorten. Als je van een goede cappuccino wilt genieten, welke melk kun je dat het best gebruiken? Wij geven je antwoord op deze vraag.
Welke melk is het beste om op te schuimen?
Voor het verkrijgen van goed melkschuim op je cappuccino kun je het best gebruik maken van volle melk. Bij de vorming van schuim zijn eigenlijk drie dingen belangrijk, namelijk te melktemperatuur, de hoeveelheid eiwitten in de melk en de hoeveelheid aanwezige vetten. De eiwitten vormen het schuim door middel van microbelletjes, terwijl de vetten zorgen voor de romige smaak. Het is ook heel belangrijk dat de melk écht koud is. De beste temperatuur is 3 tot 4 graden.
Volle melk is niet voor iedereen een optie. Er zitten veel calorieën in en, zeker als je dagelijks cappuccino drinkt, tikt dit lekker aan. Je kunt er op die manier zelfs zwaarder van worden, en veel mensen willen dit niet. Je kunt ook gebruik maken van houdbare melk. Wel is het belangrijk om te weten dat dit voor een andere smaak zorgt en niet iedereen vindt die smaak lekker.
Bekijk ook: onze koffiebonen voor cappuccino.
TIP: voor nóg romerige cappuccino
Een écht romige cappuccino maak je met de meest vette melk die er te vinden is. Kies voor volle melk en kook deze melk voordat je het gaat gebruiken voor je cappuccino. Het vocht uit de melk wordt condens en verdampt, waardoor je alleen vette melk overhoudt. De melk wordt vetter naar mate je de melk langer inkookt. Langer inkoken zorgt dus voor veel romigere cappuccino. Zorg ervoor dat de melk niet heter wordt dan 68 tot 70 graden tijdens het koken en blijf goed roeren. Zo voorkom je dat de melk verbrandt.
Kun je cappuccino maken met halfvolle melk?
Volle melk zorgt voor de meest romige cappuccino, maar dit betekent zeker niet dat je geen halfvolle melk kunt gebruiken. Dit is zeker mogelijk. Je kiest dan wel voor wat minder romig. Halfvolle melk bevat gemiddeld slechts 1,5 procent vet, terwijl volle melk ongeveer 3,5 procent vet bevat. Het schuimen zal hierdoor ook wat minder makkelijk gaan met halfvolle melk dan met volle melk, maar voor de meesten is dit eigenlijk prima.
Kan je cappuccino maken met magere melk?
Magere melk bevat nog minder vet dan halfvolle melk, namelijk slechts 0,5 procent. Je hebt juist de eiwitten en vetten nodig om goed schuim voor je cappuccino te maken. Met magere melk wordt het bijzonder lastig om goed melkschuim te realiseren, waardoor we aanraden om minimaal halfvolle melk te gebruiken voor het maken van je melkschuim.
Welke melk gebruiken barista’s?
Barista’s willen natuurlijk de beste cappuccino’s maken en dat betekent dat zij altijd gebruik maken van volle melk. Dit zorgt immers voor de meest romige smaak. Overigens zijn er tegenwoordig ook horecagelegenheden die gebruik maken van andere soorten melk. Zo neemt de trend van havermelk toe, dat momenteel door maar liefst 49 procent van de jongeren wordt gedronken [5] . Meerdere cafés bieden tegenwoordig ook andere opties, waaronder plantaardige sojamelk, amandelmelk en kokosmelk.
Bekijk al onze versgebrande koffies in onze koffie winkel.
Welke plantaardige melk het beste voor cappuccino?
Als je plantaardige melk voor je cappuccino wilt gebruiken, dan kun je het best kiezen voor de barista-variant van havermelk of voor amandelmelk. Deze schuimen het best. Er zijn natuurlijk veel andere soorten plantaardige melk beschikbaar, maar vaak bevatten deze onvoldoende vetten en eiwitten om er een goede melkschuim van te kunnen maken.
Hoe goed schuimt havermelk?
Van alle soorten plantaardige melk is havermelk de meest populaire variant. Heb je wel eens gewone havermelk gebruikt om schuim van te maken voor je cappuccino? Goede kans dat dit mislukt is, want het schuimt voor geen meter. Havervlokken bevatten namelijk totaal geen vetten, die je wel nodig hebt, en daarnaast zit er per 100 gram ook slechts 1,1 gram eiwitten in. Dit is te weinig. Waarom is havermelk dan toch zo populair om melkschuim mee te maken? Dit komt doordat bekende merken, zoals Oatly, een speciale barista-variant hebben ontwikkeld.
Wat zit er in de barista variant van havermelk?
Merken die een barista-variant van havermelk bieden, zoals Oatly, voegen de volgende ingrediënten toe om de melk geschikt te maken om te gebruiken als melkschuim:
- Plantaardige olie: voor de toevoeging van vetten.
- Sojalecithine: dit werkt als emulgator om stoffen aan elkaar te laten verbinden. In dit geval zorgt het ervoor dat de olie goed mengt.
- Amylase enzymen: havermelk is slijmachtig van karakter door de complexe suikers die erin zitten. De amylase enzymen zorgen ervoor dat deze complexe suikers worden omgezet in simpele suikers. Zo wordt het slijmachtige karakter voorkomen en wordt er een zoetere smaak gerealiseerd. Overigens vind je dit enzym ook terug in je eigen speeksel. Het is dus een lichaamseigen stof.
- Xanthan gum: een verdikkingsmiddel dat ervoor zorgt dat de havermelk ‘romiger’ en dikker van structuur wordt. Overigens zijn er fabrikanten die hiervoor een ander ingrediënt gebruiken.
Nu je weet wat bekende fabrikanten van barista-varianten van havermelk toevoegen om ervoor te zorgen dat het wél goed schuimt, kun je natuurlijk ook lekker thuis aan de slag met dit recept!
Hoe goed schuimt amandelmelk?
Amandelmelk bevat veel vetten, namelijk 3 gram per 100 milliliter. Hierdoor is het makkelijk te denken dat het goed schuimt, maar het tegendeel is waar. Voor een goede melkschuim heb je namelijk ook eiwitten nodig en die zijn niet voldoende aanwezig in amandelmelk. Het gaat om slechts 1 gram eiwitten op 100 milliliter.
Omdat er onvoldoende eiwitten inzitten, worden er eigenlijk alleen maar wat bubbeltjes veroorzaakt en komt er geen echt schuim. Het is goed om te weten dat ook van de amandelmelk een barista-variant beschikbaar is die wel goed schuimt. Hierbij moet je er wel rekening mee houden dat de nootachtige smaak misschien niet zo lekker is bij je cappuccino. Dit is een kwestie van smaak natuurlijk.
Hoe goed schuimt sojamelk?
Sojamelk bevat 3,3 gram eiwitten per 100 milliliter en op dezelfde hoeveelheid zit er 1,9 gram vet in. Op basis van deze cijfers zou je dus denken dat het goed moet schuimen. In zekere zin is dit waar. Er wordt inderdaad een dikke schuimlaag gerealiseerd met sojamelk. Het nadeel is dat deze schuimlaag niet goed met je cappuccino mengt.
Het gevolg is dat je schuimlaag onderin je kopje blijft liggen na het drinken van je cappuccino. Je kunt het dan wel uitlepelen natuurlijk! Voor sojamelk geldt dat het meer bewerkt is naar mate de smaak meer neutraal is. De intensiteit van de smaak hangt dan ook af van het merk, en het is een smaak waar je van moet houden. Niet iedereen kan het waarderen.
Hoe goed schuimt kokosmelk?
Kokosmelk is ontzettend vet. Op 100 milliliter hebben we het over maar liefst 24 gram! De hoeveelheid vetten op 100 milligram bedraagt 2 gram en dat betekent dat kokosmelk niet goed schuimt. Je krijgt vooral heel grote bubbels op je cappuccino en daar zit je niet op te wachten. Kokosmelk behoort tot de minst populaire opties, vooral omdat het een intense smaak heeft waar veel mensen niet dol op zijn.
Waarom schuimt mijn melk niet goed?
In de basis kunnen er drie dingen aan de hand zijn als je melk niet goed schuimt. Op de eerste plaats kan het zijn dat er onvoldoende vetten in de melk zitten. Daarnaast kan het zijn dat er niet genoeg eiwitten in de melk aanwezig zijn. Tot slot kan het zijn dat de melk te warm is. Deze moet echt goed koud zijn. Een goede tip is om je melkkan in de vriezer te bewaren als je de melk handmatig in een kannetje opschuimt.
Natuurlijk kan het probleem ook te vinden zijn in je koffiemachine. Voor volautomaten geldt dat ze gewoon niet allemaal even goed zijn in het opschuimen van melk. Zo zijn er machines die tijdens het stomen te veel water in de melk injecteren, waardoor er geen goed melkschuim ontstaat. Wij adviseren je om gebruik te maken van een handmatige espressomachine en om de melk handmatig op te schuimen. Dit zorgt voor de beste resultaten, maar we begrijpen ook dat niet iedereen zin heeft om zoveel tijd erin te steken. Bekijk dan ons blog over 11 koffie zetmethoden om te kijken welke zetmethode het beste bij je past.
Bekijk ook: de beste bonen voor een volautomatische espressomachine
Wat is goed melkschuim?
Goed melkschuim is vooral een kwestie van smaak. Wat de één lekker vindt, kan de ander totaal niet waarderen. Smaken verschillen. Een standaard definitie is er dan ook niet als het gaat om goed melkschuim. Bekende barista’s, zoals natuurlijk James Hoffman, hebben hier wel een mening over en deze mening delen wij graag. Goed melkschuim moet voldoen aan de volgende punten:
- Licht zoet van smaak
- 65 graden warm
- Niet te slap of te stevig, maar zijdezacht
- Geen grote luchtbellen, maar microschuim
Bij een café latte wil je meestal een wat dunnere schuimlaag dan bij een cappuccino. De gewenste schuimlaag kan dus ook nog afhankelijk zijn van wat voor drankje je precies gaat maken.
Bronnen
[1] International Dairy Journal
[2] Researchgate
[3] International Journal of Latest Technology
[4] Vrije Universiteit Amsterdam
[5] https://www.hln.be/eten/49-procent-van-jongeren-is-beschaamd-om-koffie-met-koemelk-te-bestellen-in-het-openbaar-hoe-zien-hun-eet-en-drankgewoontes-eruit-br~a436d282/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F).
Lees ook
Filter
Koffie (of espresso) loopt te langzaam door. Wat nu?
Frankjuli 30, 2024Wat is espresso doorlooptijd en waarom is het belangrijk?
Frankjuli 30, 2024Koffie smaakt bitter, wat kan ik doen?
Frankjuli 30, 2024