fbpx Skip to main content

Hoewel we graag onze eigen koffiebonen aanbevelen als de beste keuze voor een volautomaat, zijn we ons ervan bewust dat er veel andere merken zijn die ook héérlijke koffiebonen aanbieden. In dit artikel leggen we je uit waar goede koffiebonen voor een volautomatische koffiemachine aan moeten voldoen en welke bonen je beter kunt vermijden. Zo haal jij het maximale uit je volautomatische espressomachine!

Even een disclaimer: Onze aanbevelingen gelden ook voor piston espressomachines.

De beste koffiebonen voor jouw volautomaat

Bij The Kolektif hebben we drie verschillende koffiebonen voor volautomaten in het assortiment. Welke koffie het beste bij jou past hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke voorkeur. Ontdek welke van de drie koffies het beste bij jou past.

1. De lekkerste voor espresso – donker gebrand

Houd je van een stevig en pittig kopje koffie? Kies dan voor onze espresso blend. Deze donker gebrande koffie bestaat uit arabica- en robusta-bonen van de Indonesische eilanden Flores en Sumatra, en uit Papoea-Nieuw-Guinea.

Ondanks de donkere branding heeft deze koffie een lichte en aangename bitterheid en is hij heerlijk vol van smaak.

espresso koffie van the kolektif
Gayo koffie van The Kolektif

2. De lekkerste voor cappuccino – medium gebrand

Onze Gayo-koffie is een single origin uit de regio Atjeh in Sumatra. Deze medium gebrande koffie biedt een perfecte balans van chocolade- en zoete tonen. De aardse tonen, kenmerkend voor Sumatraanse bonen, zorgen voor een pittige afdronk. Deze veelzijdige koffie komt zowel als espresso als cappuccino heerlijk tot zijn recht.

3. De lekkerste voor een milde kop koffie – medium gebrand

De Daily Cup heeft haar naam te danken aan het feit dat dit een héérlijke doordrink koffie is. Deze melange met de beste arabica bonen uit Indonesië is zacht van smaak, dus houd je van een milde kop koffie dan is deze koffie echt iets voor jou. 

daily cup koffie van the kolektif

Hoe kies je de beste koffiebonen voor een volautomaat?

Hieronder gaan we dieper in op de factoren die een belangrijke rol spelen bij de smaak en geschiktheid van koffiebonen voor een volautomatische koffiemachine.

1. Kies voor de juiste branding

Bij The Kolektif zijn we van mening dat een medium roast het beste is voor een volautomatische koffiemachine. Bij medium gebrande bonen blijven de smaken in balans. De koffie smaakt dan niet te bitter, maar ook niet te zuur. Als je van een pittige koffie houdt, zou je ook voor donker gebrande koffie kunnen kiezen. 

Lees ook: hoe worden koffiebonen gebrand.

Gebrande koffiebonen worden vaak ingedeeld in drie groepen:

  • Licht gebrande koffie: Deze bonen hebben een lichte kleur omdat ze korter of op lagere temperaturen zijn geroosterd. Het is veel lastiger om de smaken van licht gebrande koffie te extraheren, omdat deze bonen minder gegaard zijn dan medium of donker gebrande bonen. Hoewel je een espresso kunt zetten met licht gebrande koffie, vereist dit meestal de vaardigheden van een professionele barista. Vaak is een volautomaat minder goed in staat om alle gewenste smaken te onttrekken, met een te zure koffie als resultaat.
  • Medium gebrande koffie: Bij medium gebrande koffie blijven de smaken mooi in balans. De koffie is niet te bitter en ook niet te zuur. Omdat de koffie tijdens het branden beter “gegaard” is, is het gemakkelijker om de gewenste smaken te extraheren. Daarom raden wij medium gebrande koffie aan voor iedereen met een volautomatische koffiemachine. Probeer onze medium roast.
  • Donker gebrande koffie: Een dark roast is vol van smaak waarbij vooral de bittere smaken de boventoon voeren. Afhankelijk van de koffie kun je ook chocolade en aardse tonen proeven. Een donker gebrande koffie is een goede keuze voor een volautomatische koffiemachine, mits deze niet te donker gebrand is. Houd je van een pittige kop koffie die niet te bitter smaakt? Probeer dan eens onze donker gebrande espresso blend.

Lees ook: het verschil tussen licht en donker gebrande koffiebonen.

2. Voorkom vette koffiebonen

Als koffiebonen te donker zijn gebrand, komen de oliën aan de buitenkant van de boon terecht. Dit kan schadelijk zijn voor de zetgroep en de geïntegreerde koffiemolen van je volautomatische koffiemachine. De oliën kunnen zich ophopen in de machine en moeilijk te verwijderen zijn, wat uiteindelijk kan leiden tot een bittere nasmaak. Om je volautomatische koffiemachine in goede conditie te houden, is het beter om vette of te donker gebrande koffiebonen te vermijden. Als je wel voor vette koffiebonen kiest, zal je de machine vaker moeten reinigen.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je van koffie houdt die heel donker gebrand is. Veel Italiaanse koffiebonen zijn vaker zwart dan bruin. Dat is prima, maar dan is het wel belangrijk dat je wekelijks de bonenmaler en de zetgroep schoonmaakt om opeenhoping van oliën te voorkomen. Maak de zetgroep schoon met een sopje van heet water. Let op, in dit geval moet je wel een koffiemachine hebben met een uitneembare zetgroep.

espresso koffie van the kolektif
Onze espresso blend is donker gebrand, maar de bonen zijn niet vet. Probeer deze dark roast koffiebonen als je van een pittige kop koffie houdt.

3. Kies voor 100% arabica of melange met arabica en robusta

De meeste koffieliefhebbers geven de voorkeur aan arabica bonen, en dat is niet zonder reden. Arabica koffie staat bekend om haar verfijnde smaken en aroma’s, terwijl robusta koffiebonen wat bitterder van smaak zijn. Met arabica koffiebonen komt jouw espressomachine dus het beste tot zijn recht. Maar als je van wat meer pit houdt, kun je kiezen voor een blend met robusta bonen. Robusta bonen houden de smaak van je koffie in balans en geven de koffie extra pit. Of je voor 100% arabica gaat of een blend kiest, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke voorkeuren.

Lees ook: uitleg over alle soorten koffiebonen.

4. Kies altijd voor verse koffiebonen

De smaak en aroma’s van koffie zijn het beste wanneer de koffie vers is. De versheid van koffie blijft optimaal tot ongeveer vier maanden na het branden. Wanneer je bij ons koffie koopt, ben je verzekerd van altijd verse koffie. Dit vinden we belangrijk, omdat we willen dat jij het maximale uit je kopje koffie haalt. Bij oudere koffie gaan de smaken en aroma’s verloren, en dat is natuurlijk zonde van de bonen!

Lees ook: hoe koffiebonen bewaren?

Welke koffiebonen kiezen voor een Jura koffiemachine?

Voor een Jura koffiemachine kun je het beste kiezen voor een medium gebrande koffie. Het is belangrijk dat deze versgebrand is. Je kunt zowel voor een 100% arabica koffie als voor een mengeling met robusta kiezen. Houd er rekening mee dat de zetgroep bij Jura-machines niet uitneembaar is, dus we raden aan om vette koffiebonen (te donker gebrande bonen) te vermijden. Meer weten? Lees dan: welke koffiebonen voor een Jura koffiemachine?

Welke koffiebonen kiezen voor een Delonghi koffiemachine?

Voor een Delonghi koffiemachine is een medium gebrande koffie het meest geschikt. Kies voor verse bonen, bij voorkeur 100% arabica of een blend met robusta voor extra pit. Vermijd vette bonen, omdat deze de bonenmaler en zetgroep kunnen verstoppen. Zorg voor een balans tussen smaak en onderhoudsgemak om het beste uit je Delonghi volautomatische koffiemachine te halen.

Welke koffiebonen kiezen voor een Philips koffiemachine?

Bij een Philips koffiemachine kun je het beste kiezen voor medium gebrande koffiebonen. Verse arabica bonen of een blend met robusta geven een uitgebalanceerde smaak. Vermijd te donker gebrande, vette bonen, omdat deze de interne mechanismen kunnen verstoren. Met medium gebrande bonen haal je zowel als espresso als cappuccino het maximale uit je Philips volautomatische koffiemachine.

Proefpakket: Kom je er niet uit? Kies dan voor ons koffiebonen proefpakket. Dit is een bundel met 3 x 1.000 gram koffiebonen. Met deze bundel kun je zelf ontdekken wat voor jou de lekkerste koffiebonen zijn uit ons assortiment.

laat een reactie achter

Trustpilot