fbpx Skip to main content

Om een lekkere kop koffie te zetten heb je natuurlijk ook de juiste koffiebonen nodig. Maar met welke koffiebonen komt een Jura koffiezetapparaat nu eigenlijk het beste tot zijn recht?

Wil je direct naar de lekkerste koffiebonen voor een Jura? Bekijk dan onze selectie met vers gebrande koffiebonen voor Jura koffiemachines.

Koffiebonen kopen voor mijn Jura koffiemachine, welke kies ik?

Wij hebben koffiebonen van hoge kwaliteit geselecteerd uit Indonesië en Papoea Nieuw Guinea. Deze worden dagelijks met liefde gebrand door Erik in Delfzijl. Zo kunnen we garanderen dat onze bonen altijd vers zijn. Hieronder vind je onze koffies waar jij als Jura eigenaar blij van zult worden:

Kom je er niet uit? Kies dan voor ons koffie proefpakket. Dit is een bundel met 3 x 1.000 gram koffiebonen. Met deze bundel kun je zelf ontdekken wat voor jou de lekkerste koffiebonen zijn uit ons assortiment.

1. De lekkerste voor espresso – donker gebrand

Houd je van een stevig en pittig kopje koffie? Kies dan voor onze espresso blend. Deze donker gebrande koffie bestaat uit arabica- en robusta-bonen van de Indonesische eilanden Flores en Sumatra, en uit Papoea-Nieuw-Guinea.

Ondanks de donkere branding heeft deze koffie een lichte en aangename bitterheid en is hij heerlijk vol van smaak.

espresso koffie van the kolektif
Gayo koffie van The Kolektif

2. De lekkerste voor cappuccino – medium gebrand

Onze Gayo-koffie is een single origin uit de regio Atjeh in Sumatra. Deze medium gebrande koffie biedt een perfecte balans van chocolade- en zoete tonen. De aardse tonen, kenmerkend voor Sumatraanse bonen, zorgen voor een pittige afdronk. Deze veelzijdige koffie komt zowel als espresso als cappuccino heerlijk tot zijn recht.

3. De lekkerste voor een milde kop koffie – medium gebrand

De Daily Cup heeft haar naam te danken aan het feit dat dit een héérlijke doordrink koffie is. Deze melange met de beste arabica bonen uit Indonesië is zacht van smaak, dus houd je van een milde kop koffie dan is deze koffie echt iets voor jou. 

daily cup koffie van the kolektif

Hoe kies je de juiste koffiebonen voor een Jura?

Hieronder geven we tips hoe je de juiste bonen voor een Jura koffiezetapparaat vindt.

1. Kies voor de juiste branding

Bij The Kolektif zijn we van mening dat een medium roast het beste is voor en volautomatische koffiemachine en dus ook voor jouw Jura koffiezetapparaat. Bij een medium gebrande bonen blijven de smaken in balans. De koffie smaakt dan niet te bitter, maar ook niet te zuur. Als je van een pittige koffie houdt zou je ook voor een donkergebrande koffie kunnen kiezen. 

Gebrande koffiebonen worden vaak ingedeeld in drie groepen:

  • Licht gebrande koffie: deze hebben een lichte kleur omdat ze korter of op lagere temperaturen zijn geroosterd. Het is veel lastiger om de smaken van licht gebrande koffie te extraheren, omdat deze bonen minder gegaard zijn dan medium of donker gebrande bonen. Hoewel je een espresso kunt zetten met licht gebrande koffie, vereist dit meestal de vaardigheden van een professionele barista. Vaak is een volautomatische koffiemachine (en dus ook een Jura koffiezetapparaat) minder goed in smaak om alle gewenste smaken te onttrekken met een te zure koffie als resultaat.
  • Medium gebrande koffie: Bij medium gebrande koffie blijven de smaken mooi in balans. De koffie is niet te bitter en ook niet te zuur. Omdat de koffie tijdens het branden beter “gegaard” is, is het gemakkelijker om de gewenste smaken te extraheren. Daarom raden wij medium gebrande koffie aan voor iedereen met een Jura koffiezetapparaat.
  • Donker gebrande koffie: een dark roast is vol van smaak waarbij vooral de bittere smaken de boventoon voeren. Afhankelijk van de koffie kun je ook chocolade en aardse tonen proeven. Een donker gebrande koffie is een goede koffie voor een Jura koffiemachine, mits deze niet te donker gebrand is (zie hieronder het kopje “voorkom vette koffiebonen”. Houd je van een pittige kop koffie die niet te bitter smaakt? Probeer dan eens onze donker gebrande espresso blend.

Lees ook: het verschil tussen licht en donker gebrande koffiebonen.

2. Voorkom vette koffiebonen

Als koffiebonen te donker zijn gebrand, komen de oliën aan de buitenkant van de boon terecht. Dit kan schadelijk zijn voor de P.E.P. zetgroep (Pulse Extraction Process) en de geïntegreerde koffiemolen van je Jura-koffiezetapparaat. De oliën kunnen zich ophopen in de machine en moeilijk te verwijderen zijn, wat uiteindelijk kan leiden tot een bittere nasmaak. Om je Jura-koffiemachine in goede conditie te houden, is het beter om vette of te donker gebrande koffiebonen te vermijden. Gebruik je toch vette koffiebonen dan is het belangrijk om het apparaat vaker schoon te maken.

3. Kies voor 100% arabica of melange

De meeste koffieliefhebbers geven de voorkeur aan arabica bonen, en dat is niet zonder reden. Arabica  koffie staat bekend om haar verfijnde smaken en aroma’s, terwijl robusta koffie wat bitterder van smaak is. Met arabica koffiebonen komt je Jura volautomaat dus het beste tot zijn recht. Maar als je van wat meer pit houdt, kun je kiezen voor een blend met robusta bonen. Robusta bonen zorgen voor een goede balans en geven de koffie extra kracht. Of je voor 100% arabica gaat of een blend kiest, hangt natuurlijk af van jouw smaak.

Lees ook: uitleg over alle soorten koffiebonen.

4. Kies altijd voor vers gebrande koffie

De smaak en aroma’s van koffie zijn het beste wanneer de koffie vers is. De versheid van koffie blijft optimaal tot ongeveer vier maanden na het branden. Wanneer je bij ons koffie koopt, ben je verzekerd van altijd verse koffie. Dit vinden we belangrijk, omdat we willen dat jij het maximale uit je kopje koffie haalt. Bij oudere koffie gaan de smaken en aroma’s verloren, en dat is natuurlijk zonde van de bonen!

Lees ook: hoe koffiebonen bewaren?

Wat zijn de beste koffiebonen voor Jura E8?

Bij een Jura E8 geldt hetzelfde advies als voor andere Jura machines. Om het maximale uit jouw koffiemachine te halen raden we aan om voor een medium roast te kiezen die vers gebrand is. 

laat een reactie achter

Trustpilot