fbpx Skip to main content

Of je nu een cappuccino maakt met één druk op de knop (volautomaat) of handmatig met een stoompijpje (pistonmachine), onze aanbevelingen zijn geschikt voor beide zetmethoden.

Een heerlijke cappuccino is het resultaat van de juiste koffiebonen en melk. Benieuwd welke melk je het beste kunt gebruiken? Het antwoord vind je hier.

Het belangrijkste advies: Kies altijd voor verse koffiebonen

Bij The Kolektif staan we voor versgebrande koffie. Onze koffie is vaak pas enkele weken oud wanneer we deze opsturen. Het voordeel hiervan is dat alle smaken en aroma’s intact blijven. Direct nadat koffie gebrand is, begint het verlies van versheid, en na enkele maanden zijn alle unieke smaken die een koffie speciaal maken, verdwenen.

Verse koffie is niet alleen belangrijk voor de smaak van je cappuccino, maar ook voor de cremalaag. Dit zit zo. Koffiebonen zijn rijk aan gassen en CO2, waarvan het meeste vrijkomt tijdens het branden van de groene bonen. De crema ontstaat doordat deze gassen reageren op hitte en druk wanneer de espresso wordt gezet. 

Tips voor verse koffie:

Welke koffiebonen voor een cappuccino?

Voor een cappuccino raden wij verse medium roast of donker gebrande koffiebonen aan, bij voorkeur een melange van arabica en robusta voor een uitgebalanceerde smaak.

Welke koffiebonen voor cappuccino
TIP: onze espresso blend is een perfecte koffie voor en heerlijke cappuccino. Koop deze dark roast koffiebonen als van een cappuccino met een beetje pit houdt.

Welke koffiebonen voor latte macchiato?

Voor een latte macchiato zijn verse medium roast of donker gebrande koffiebonen ideaal, waarbij een melange van arabica en robusta een rijke smaak en perfecte balans biedt.

TIP: we raden onze Gayo koffie aan voor latte macchiato liefhebbers. Deze koffie is aromatisch en heeft een uitgesproken smaak.

Welke koffiebonen voor latte macchiato
Ook onze Daily Cup gaat uitstekend samen met een cappuccino of latte macchiato. Koop deze koffie als je van een milde cappuccino houdt.

De juiste bonen voor cappuccino kiezen: waar let je op?

Hieronder gaan we dieper in op de factoren die een belangrijke rol spelen bij de smaak en geschiktheid van koffiebonen voor een cappuccino of een latte macchiato.

1. Medium roast vs donker gebrand

De mate waarin de koffiebonen gebrand zijn, heeft een grote invloed op de smaak van de koffie. Voor een perfecte cappuccino ben je op zoek naar een balans tussen de “zoete” smaak van de opgeschuimde melk en de pit van de koffie. Om deze balans te realiseren, raden wij een medium roast of donker gebrande koffie aan.

Tip: vermijd te donker gebrande koffie. Bij koffie die heel donker gebrand is, treden de oliën naar de buitenkant, wat schadelijk kan zijn voor de bonenmaler en de zetgroep van je koffiemachine.

Een licht gebrande koffie kan ook goed samengaan met een cappuccino of flat white, maar het is veel lastiger om de gewenste smaken uit een light roast te halen. Wil je weten hoe dit zit? Lees dan ons artikel over de verschillen tussen licht gebrande en medium gebrande koffie.

2. Arabica vs robusta

Arabica koffiebonen zijn wat fijner van smaak dan robusta bonen. Bij arabica koffiebonen proef je zoete tonen en fruitige smaken, terwijl bij een robusta bittere smaken de boventoon voeren. Voor een goede cappuccino kun je zowel een 100% arabica als een melange met robusta gebruiken. De robusta zorgt ervoor dat de koffie vol van smaak is en geeft de koffie een beetje pit mee. Maar je wilt niet teveel robusta in je koffie, want dan zullen de bittere smaken overheersen.

arabica koffie planten
Dit zijn koffiebessen van een arabica koffieplant. Lees ook: het verschil tussen arabica en robusta.

Op zoek naar een mooie balans tussen arabica en robusta koffiebonen? Kies dan voor onze espresso blend, een perfecte koffie voor zowel een cappuccino als een latte macchiato. 

3. Single Origin vs Melange

Een single origin is een koffie die uit één streek of regio komt, terwijl een melange een blend is van verschillende arabica- en/of robustabonen. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit of je voor een single origin kiest of een melange. Bij een melange heeft de koffiebrander meer controle over de smaak, omdat hij verschillende koffies kan samenvoegen om tot een bepaald smaakprofiel te komen. Dit is de reden dat sommige koffieliefhebbers hun cappuccino liever drinken met een melange.

Een single origin die perfect samengaat met een cappuccino is onze Gayo koffie. Deze koffie is afkomstig uit de regio Atjeh op het Indonesische eiland Sumatra. Bekijk deze Single Origin uit Sumatra.

4. Herkomst koffiebonen

De herkomst van koffiebonen en de variëteit heeft een grote invloed op de smaak. Waar Afrikaanse koffiebonen bekendstaan om hun zoete en fruitige smaken met een hoge aciditeit, staan Aziatische koffies vooral bekend om hun kruidige, aardse en chocoladeachtige smaken met een lage aciditeit. Bij The Kolektif selecteren we de beste koffiebonen uit Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. Deze koffies zijn vol van smaak en houden de zoete smaken van de romige melk perfect in balans.

Wereldmap robusta en arabica
Ook de herkomst van de bonen spelen een grote rol

De keuze voor de variëteit en herkomst hangt dus vooral af van persoonlijke voorkeuren. Houd je van een milde cappuccino met een fruitige smaak, dan past een Afrikaanse koffie hier goed bij. Heb je liever een cappuccino met een uitgesproken smaak, dan passen Braziliaanse en Aziatische bonen beter bij je. Benieuwd naar de smaakverschillen op landniveau? Lees dan dit artikel.

Uit ons assortiment: welke koffie voor cappuccino?

In ons assortiment vind je drie verschillende koffiebonen die geschikt zijn voor een espressomachine. We bespreken ze hieronder:

  • Onze espresso blend, met donker gebrande arabica- en robusta-bonen uit Flores, Sumatra, en Papoea-Nieuw-Guinea, biedt een stevige, pittige smaak met lichte, aangename bitterheid. Perfect voor melkbereidingen zoals cappuccino of latte macchiato door de volle smaak en rijke body.
  • Onze Gayo-koffie, een single origin uit Atjeh, Sumatra, is medium gebrand en biedt een balans van chocolade- en zoete tonen met een aardse, pittige afdronk. Ideaal voor cappuccino’s door de harmonieuze mix van smaken die goed samengaan met romige melk.
  • De Daily Cup, een zachte melange van de beste arabica bonen uit Indonesië, biedt een milde smaak. Perfect voor een cappuccino of latte macchiato door zijn subtiele, doordrinkbare karakter dat mooi combineert met de zoetheid van opgeschuimde melk.

Nog steeds geen idee welke koffiebonen je wilt kopen? Probeer dan ons koffiebonen proefpakket. Je ontvangt dan 3 x 1 KG koffie.

laat een reactie achter

Trustpilot