fbpx Skip to main content

Doorlooptijd koffie in het kort

De doorlooptijd is van belang bij het zetten van een kop koffie, ongeacht welke zetmethode je gebruikt. Bij een espressomachine is de doorlooptijd veel korter dan bij filterkoffie.

Waarom is de doorlooptijd belangrijk?

Bij het zetten van koffie streven we naar een kop koffie die qua smaak en textuur (body) in balans is. Alle koffiebonen bevatten diverse smaakcomponenten, zoals bitterheid en aciditeit. De verschillende smaakcomponenten worden in de volgende volgorde onttrokken:

  1. Oliën en zuren
  2. Suikers
  3. Cafeïne en bitters

Dit betekent dat bij een te korte doorlooptijd de koffie waarschijnlijk zuur smaakt, en bij een te lange doorlooptijd juist bitter.

Lees onze complete gids voor het zetten van de perfecte espresso.

Richtlijnen doorlooptijd

Doorgaans wordt een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden aanbevolen, ongeacht of je een enkele of dubbele espresso zet.

Levert een goede doorlooptijd dan altijd een perfecte espresso op?

Het antwoord is nee. Je kunt een doorlooptijd van 25 tot 30 seconden hebben, maar dat betekent niet dat je een perfecte extractie hebt gehad. Je zou bijvoorbeeld last kunnen hebben van ongelijkmatige extractie.

Dit betekent dat bepaalde delen van de koffie langer in aanraking zijn geweest dan andere delen. In dit geval proef je onaangename bitters en zuren. Je kunt een ongelijkmatige extractie voorkomen door de gemalen koffie goed te verdelen en gelijkmatig met de juiste kracht aan te drukken.

Wat geeft dan wel de doorslag?

Uiteindelijk moeten de smaak en textuur van de koffie altijd de doorslag geven. Vind je de koffie te bitter, dan heb je de koffiebonen misschien te fijn gemalen.

Lees onze onderstaande blogs om de problemen met je extractie aan te pakken:

Factoren die de doorlooptijd beïnvloeden

Er zijn meerdere factoren die de doorlooptijd beïnvloeden. Deze bespreken we hieronder:

  • Dosering: Bij een hoge hoeveelheid koffie is het lastiger voor het water om erdoorheen te komen dan bij een lage hoeveelheid koffie.
  • Maalgraad: Hoe fijner de koffie gemalen is, des te moeilijker het is voor het water om erdoorheen te komen.
  • Filterbakjes: Gebruik je een dubbelwandig filterbakje (pressurized), dan loopt de koffie er makkelijker doorheen dan bij een enkelwandig filterbakje (non-pressurized). Een dubbelwandig filterbakje is ontworpen voor grof gemalen donker gebrande koffie.

Er komt veel kijken bij het zetten van een goede espresso, maar als je eenmaal de kneepjes van het vak leert, wordt het steeds eenvoudiger. De kunst is de verschillende variabelen (dosering, temperatuur, maling en de juiste verhouding) zo aan te passen dat je een gelijkmatige extractie als uitkomst hebt.

Hulp nodig?

Loop je vast met koffiezetten? Stuur me een appje en dan kijk ik graag met je mee om het probleem op te lossen.

laat een reactie achter

Trustpilot