fbpx Skip to main content

In dit artikel gaan we dieper in op de smaak- en aromaverschillen, welke brandgraad het gezondst is en leggen we uit wanneer je voor welke roast kiest. Met deze informatie kun je zelf bepalen of licht, medium of donker gebrande koffiebonen het beste bij jou passen.

Hoe worden koffiebonen gebrand?

Zodra de groene koffiebonen de branderij binnenkomen, neemt Erik het roer over. Onrijpe bonen smaken naar gras, maar dat verandert snel. Tijdens het verhitten veranderen niet alleen de kleur, maar ook de smaaknuances. Het is een kunst om de bonen precies op het juiste moment eruit te halen, want de smaak evolueert elke seconde.

Elke koffieboon is uniek. Bonen uit Ethiopië Yirgacheffe bereiken bijvoorbeeld al snel hun perfecte smaak, terwijl bonen uit Sumatra meer tijd nodig hebben om hun gebalanceerde smaak te ontwikkelen. Koffiebranden is daarom echt vakmanschap.

Licht gebrande koffiebonen

Licht gebrande koffiebonen zijn korter en op lagere temperaturen geroosterd. Dit behoudt hun natuurlijke smaken en aroma’s beter, waardoor ze lichter van kleur en milder van smaak zijn. Deze koffie heeft vaak subtielere smaaktonen en minder bitterheid dan donker gebrande varianten. Een licht geroosterde koffie wordt door sommigen ook wel als een thee gezien, wegens de lichte kleuren en de fruitige smaken.

Dit zijn licht gebrande koffiebonen (light roast)
Dit is een light roast

Het is echter moeilijker om de gewenste smaken uit licht gebrande bonen te halen, omdat ze minder lang zijn geroosterd. Voor espresso is dit een uitdaging en vereist het de vaardigheden van een goede barista en hoogwaardige apparatuur. Daarom wordt licht gebrande koffie meestal gebruikt voor filterzetmethoden, met de V60 als populairste optie.

Lees ook: hoe zet je de lekkerste filterkoffie?

Medium gebrande koffiebonen

Medium gebrande koffiebonen krijgen meer tijd en hitte tijdens het roosteren dan licht gebrande bonen, maar minder dan hun donkere tegenhangers. Dit zorgt voor een mooie “medium” bruine kleur en een gebalanceerde smaak tussen bitterheid, zuur en zoet. 

Dit is een medium roast

Medium gebrande koffie is de populairste van de drie brandingen. Smaak blijft natuurlijk subjectief, maar veel koffiedrinkers vinden licht gebrande koffie te mild en donker gebrande koffie te bitter (hoewel dit niet altijd het geval hoeft te zijn). Een medium roast wordt vaak gebruik voor espresso, moka pot, en filter-koffiezetapparaten. De koffie komt minder tot zijn recht bij handmatige filterzetmethoden zoals een V60.

Voor wie op zoek is naar medium gebrande koffie, raden wij onze Gayo koffie en Daily Cup koffie aan. Eerstgenoemde is een arabica koffie uit de regio Atjeh in Sumatra en de Daily Cup is een 100% arabica melange met koffies uit Papoea Nieuw Guinea en de eilanden Java en Sumatra.

Lees ook: hoe zet je de perfecte espresso.

Donker gebrande koffiebonen

Bij donker gebrande koffiebonen worden de bonen langer en op hogere temperaturen geroosterd, wat resulteert in een diepe, donkerbruine tot bijna zwarte kleur. Dit proces geeft de koffie een krachtige, bittere smaak en een intens aroma. 

donker gebrande koffiebonen (1)
Dit is een dark roast

Als de koffiebonen te lang zijn geroosterd krijg je vette koffiebonen. Er oliën treden op een gegeven moment naar de oppervlakte van de boon, wat niet bepaald goed is voor jouw koffiemolen. Probeer vette koffiebonen dus te vermijden!

Voor degenen die houden van een stevige, bittere kop koffie is donker gebrande koffie de ideale keuze. Een donkergebrande koffie wordt eigenlijk alleen gebruikt als espresso en wordt vaak gebruikt in voorgemalen koffie voor het gebruik van een filter-koffiezetapparaat.

Donker gebrande koffiebonen kopen? Onze Espresso blend is een dark roast en is speciaal gebrand voor een volautomatische koffiemachine of pistonmachine. 

De verschillen in een tabel

Lees ook: 11 manieren om koffie te zetten.

Wat is het verschil tussen licht en donker gebrande koffiebonen?

Het verschil tussen licht en donker gebrande koffie is aanzienlijk, niet alleen in kleur maar ook in smaak, aroma en gebruikswijze. De bittere smaak van donker gebrande koffie doet velen vermoeden dat het sterker is, maar dat is eigenlijk niet het geval. Licht gebrande koffie bevat namelijk meer cafeïne, omdat er minder cafeïne verloren gaat tijdens het branden. Dit verschil is trouwens wel minimaal.

Hetzelfde geldt voor antioxidanten in de koffie, waardoor sommigen beweren dat lichtgebrande koffie gezonder is. Aan de andere kant bevat donker gebrande koffie weer minder cholesterol, omdat deze tijdens het branden verloren gaan. Vandaag de dag is er ook veel verdeeldheid over de rol van cholesterol, dus blijft het lastig te zeggen welke branding het gezondst is.

Wat is het verschil tussen licht en medium gebrande koffie?

Lichtgebrande koffie kenmerkt zich door een hoge aciditeit en overwegend fruitige smaken, terwijl medium gebrande koffie meer in balans is. Het is veel gemakkelijker om smaken te onttrekken uit medium of donker gebrande koffie dan uit lichtgebrande koffie. Dit komt doordat medium en donker gebrande koffie “gaarder” zijn na het branden.

Voor lichtgebrande koffie heb je een hogere temperatuur nodig tijdens het zetten en meer weerstand bij het zetten van een espresso. Dit bereik je met een fijnere maling en een hogere dosering. Lichtgebrande koffie is vooral populair bij zetmethoden waarbij het water langere tijd in contact is met de koffie, zoals bij de V60 en andere filtermethoden.

Wat is het verschil tussen medium en donker gebrande koffie?

Medium gebrande koffie heeft een gebalanceerde smaak en geniet de voorkeur van veel barista’s voor het zetten van espresso. Bij medium gebrande koffie komen de karaktereigenschappen van de koffie goed naar voren, terwijl donker gebrande koffie vaak vooral bittere tonen en chocolade-achtige smaken heeft. Het is eenvoudiger om smaken uit donker gebrande bonen te extraheren. Om extreme bitterheid te voorkomen, raden we aan de watertemperatuur niet hoger dan 92 graden te laten komen en de maling niet te fijn te maken. Bij medium gebrande koffie kun je een iets hogere temperatuur en fijnere maling gebruiken voor optimale resultaten.

We hopen dat je wat aan dit artikel gehad hebt. Mocht je op zoek zijn naar héérlijke koffie? Neem dan een kijkje in onze online koffiewinkel.

laat een reactie achter

Trustpilot