fbpx Skip to main content

Deze zone strekt zich uit tussen de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring en biedt het perfecte klimaat voor koffieplanten om te groeien. De combinatie van hoge temperaturen, regelmatige regenval en vruchtbare grond zorgt voor optimale omstandigheden voor de koffieteelt.

Waar groeit koffie?

Koffieplanten gedijen het beste in de tropische klimaten van de Coffee Belt, die zich uitstrekt over drie continenten: Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Binnen deze gordel zijn de omstandigheden ideaal voor het telen van zowel Arabica als Robusta koffiebonen. De hoogte waarop koffie wordt verbouwd, speelt ook een belangrijke rol in de smaak en kwaliteit van de koffiebonen. Hoe hoger de plant groeit, hoe complexer en verfijnder de smaak.

Lees ook: wat zijn de verschillen tussen arabica en robusta?

Interessant: wat zijn de grootste koffieproducerende landen?

De grootste koffieproducerende landen zijn Brazilië, Vietnam, Colombia, Indonesië en Ethiopië. Deze landen zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de wereldwijde koffieproductie en hebben ieder hun eigen unieke koffiesmaken en productieomstandigheden.

Alle koffielanden

We geven je hieronder graag een overzicht van alle koffielanden, verdeeld over de verschillende werelddelen waarin zij te vinden zijn.

Koffiebonen uit Azië

Azië is heel belangrijk als het gaat om koffieproductie. In dit werelddeel zijn diverse landen te vinden die koffie van hoge kwaliteit produceren. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste koffieproducerende landen in Azië.

Indonesië

Indonesië staat bekend om zijn rijke, volle koffiesmaken en produceert voornamelijk Robusta koffie. Het land heeft verschillende regio’s die elk unieke koffiespecialiteiten bieden. Bekijk uit koffiebonen uit Indonesië.

Vietnam

Vietnam is de op één na grootste koffieproducent ter wereld en is vooral bekend om de productie van Robusta koffie. De koffie hier is vaak sterk en vol van smaak, perfect voor sterke koffiedranken zoals espresso.

India

India produceert zowel Arabica als Robusta koffie. De koffie uit India staat bekend om de lage zuurgraad en volle smaak, vaak met kruidige en chocoladeachtige tonen.

Thailand

Thailand is een opkomende speler in de koffiewereld en produceert voornamelijk Arabica koffie. De koffie uit Thailand is vaak zoet en fruitig, met delicate bloemige aroma’s.

Bekijk ook onze koffiebonen met een fruitige smaak.

Koffiebonen uit Midden-Amerika

Midden-Amerika, of Centraal-Amerika, is beroemd om de hoge kwaliteit Arabica koffie, vaak geteeld op grote hoogtes die bijdragen aan een heldere, complexe smaak. De koffiebonen uit dit deel van de wereld komen voornamelijk uit Costa Rica, Guatemala, Honduras en Nicaragua.

Costa Rica

Costa Rica staat bekend om de uitstekende Arabica koffie, vaak geteeld op vulkanische grond die bijdraagt aan de rijke, complexe smaken.

Guatemala

Guatemala produceert enkele van de beste Arabica koffiebonen ter wereld. De koffie is vol van smaak, met uitgesproken chocoladetonen en een heldere zuurgraad.

Bekijk onze koffiebonen met chocolate tonen.

Honduras

Honduras heeft zich snel ontwikkeld tot één van de belangrijkste koffieproducenten in Midden-Amerika. De koffie is vaak zoet en fruitig, met een aangename zuurgraad.

Nicaragua

Nicaragua produceert koffie met een uitgebalanceerde smaak, vaak met een medium body en milde zuurgraad. De koffie heeft vaak nootachtige en chocoladeachtige tonen.

Bekijk onze koffiebonen met een nootachtige smaak.

Koffiebonen uit Zuid-Amerika

Zuid-Amerika is één van de meest prominente regio’s voor koffieproductie, met landen die bekend staan om hun hoogwaardige Arabica koffie. Wij bieden je een kort overzicht van de belangrijkste landen.

Brazilië

Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld en produceert zowel Arabica als Robusta koffie. Braziliaanse koffie staat bekend om zijn milde smaak, met tonen van chocolade en noten.

Colombia

Colombia is beroemd om de Arabica koffie van hoge kwaliteit. De koffie is vaak vol van smaak met een heldere, sprankelende zuurgraad en complexe fruitige en bloemige tonen.

Peru

Peru produceert voornamelijk Arabica koffie en staat bekend om zijn biologische en fairtrade koffie. De koffie heeft vaak een heldere zuurgraad en fruitige smaakprofielen.

Ecuador

Ecuador produceert een bescheiden hoeveelheid koffie, maar de bonen zijn van hoge kwaliteit. De koffie heeft vaak een bloemige en fruitige smaak, met een aangename zuurgraad.

Koffiebonen uit Afrika

Tot slot zijn er de koffiebonen die worden geteeld in Afrika. Dit continent wordt beschouwd als de geboorteplaats van koffie en produceert enkele van de meest onderscheidende en complexe koffiebonen ter wereld. De meeste koffiebonen uit dit werelddeel komen uit Ethiopië, Kenia, Oeganda en Tanzania.

Ethiopië

Ethiopië is de oorsprong van Arabica koffie en produceert koffie met veel verschillende smaken, van fruitig en bloemig tot aards en kruidig. Ethiopische koffie is vaak zeer complex en aromatisch.

Bekijk ook onze kruidige koffiebonen.

Kenia

Keniaanse koffie staat bekend om zijn heldere zuurgraad en uitgesproken fruitige smaken, vaak met tonen van bessen en citrus.

Oeganda

Oeganda produceert zowel Arabica als Robusta koffie. De koffie is vaak vol en krachtig van smaak, met aardse en chocoladeachtige tonen.

Tanzania

Tanzaniaanse koffie is bekend om zijn fruitige en bloemige smaken, vaak met een heldere zuurgraad en een medium body.

Oceanië

In Oceanië heb je maar weinig koffie producerende landen. Papoea Nieuw Guinea is in ieder geval de grootste producent.

Papoea Nieuw Guinea

Koffie uit Papoea-Nieuw-Guinea staat bekend om zijn unieke, complexe smaken met hints van fruit, chocolade en kruiden. De koffie wordt vaak op hooggelegen plantages verbouwd, wat bijdraagt aan de rijke smaakprofielen en heldere zuurgraad.

Bekijk onze koffiebonen uit Papoea Nieuw Guinea.

Samenvattend: wat heb je geleerd?

Wereldwijd wordt koffie verbouwd in de tropische regio’s die zich rondom de evenaar bevinden, in een gebied dat we ook wel de ‘Coffee Belt’ noemen. In deze gordel heersen de ideale omstandigheden voor het telen van zowel Arabica als Robusta koffie. Het klimaat, de bodem en de hoogte hebben een belangrijke invloed op de smaak van de koffie. Hierdoor levert elk land unieke smaken en aroma’s. Lees ook ons artikel over de herkomst van koffie.

Vergeet niet een kijkje te nemen in onze online koffiewinkel met versgebrande koffie.

Heb je vragen?

Wat zijn grote koffieproducerende landen?

De grootste koffieproducerende landen wereldwijd zijn Brazilië, Vietnam, Colombia, Indonesië en Ethiopië.

Welk land is de grootste koffieproducent?

Brazilië is de grootste koffieproducent ter wereld.

Welk land heeft de beste koffie?

Dit is natuurlijk vooral een kwestie van persoonlijke smaak. Smaken verschillen. Als we kijken naar welke landen het meest bekend staan om hun hoogwaardige koffie, dan staan Ethiopië en Colombia bovenaan.

Bronnen

laat een reactie achter

Trustpilot