fbpx Skip to main content

Voordat je begint met de maalgraad instellen

Voordat je begint met het instellen van de maalgraad is het belangrijk om de sterkte, hoeveelheid en temperatuur in stellen. Dan kun je op basis hiervan de gewenste maalgraad instellen.

Gebruik je een pistonmachine of andere zetmethoden? Lees dan hier welke koffie maalgraad je nodig hebt.

Sterkte (hoeveelheid koffie)

Het verschilt per koffiemachine uit hoeveel sterktes je kunt kiezen. De beste instelling hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke voorkeur. Toch raden we aan om de gewenste stand in ieder geval in het midden te zetten (heeft het 5 standen, dan zet je deze minimaal op de 3e stand). De reden hiervoor is dat bij een lage dosering het water eenvoudig door de koffie heen loopt, wat een zure smaak kan opleveren.

Houd je van sterke koffie en mocht de sterkste stand toch niet sterk genoeg vinden, dan kun je ervoor kiezen om de totale hoeveelheid te verminderen of onze sterkste bonen aan te schaffen.

Lees hier waar je op moet letten bij het selecteren van koffiebonen voor een volautomaat.

Temperatuur

Vaak staat de temperatuur al juist ingesteld. Het is belangrijk dat de temperatuur van het water nooit lager is dan 88 graden en nooit hoger is dan 95 graden. Daarbij is het belangrijk om te weten dat je voor een licht gebrande koffie een hogere temperatuur nodig hebt om de gewenste smaakcomponenten te onttrekken dan bij een donker gebrande koffie. Bij een donker gebrande koffie raden we aan de temperatuur op +/- 90 graden te zetten en bij een medium gebrande koffie op +/- 93 graden. 

TIP: gebruik alleen donker of medium gebrande koffiebonen voor een volautomaat. Voor het gebruik van een lichtgebrande koffie heb je namelijk een professionele espressomachine en bonenmaler nodig.

Hoeveelheid

De hoeveelheid is hoeveel water je per kopje wilt gebruiken. Wij raden de volgende instellingen aan:

  • Espresso: 40 ml
  • Gewonen koffie: 100 ml
  • Cappuccino: espresso 40 ml en melkschuim 60 ml

Voor de juiste dosering, lees ons blog: hoeveel bonen per kopje koffie?

De juiste instellingen vinden

Op basis van de bovenstaande informatie stel je de koffiemachine in en begin je met het zetten van een espresso. Gooi de eerste espresso weg, vooral bij nieuwe machines of apparaten die lang niet zijn gebruikt. Proef de tweede espresso en pas de instellingen aan indien nodig. Het is belangrijk om slechts één variabele per keer aan te passen (sterkte, temperatuur, hoeveelheid). Richt je eerst op de sterkte en hoeveelheid. Als de gewenste smaak nog niet bereikt is, pas dan de temperatuur aan.

Maalgraad aanpassen volautomaat koffiemachine

Als je na het instellen van de sterkte, hoeveelheid en temperatuur nog steeds niet tevreden bent over de smaak van de koffie, is het tijd om de maalgraad aan te passen. De maalgraad heeft namelijk de grootste invloed op de smaak.

Bij volautomatische koffiemachines zit er meestal een draaiknop in het bonenreservoir om de maalgraad aan te passen. Het is belangrijk om deze draaiknop alleen te gebruiken terwijl de molen aan het malen is, om beschadigingen te voorkomen.

Maalgraad koffie instellen volautomaat
Bijna alle volautomaten hebben een draaiknop in het bonenreservoir waarmee je de maalgraad aanpast.

Over het algemeen geldt: een grovere maling resulteert in een zure smaak, terwijl een fijnere maling een bittere smaak geeft. Hoe fijner de gemalen koffie, hoe langer de koffie in aanraking is met het water. Als het water te lang in aanraking is met de koffie, worden ook de bittere smaakcomponenten onttrokken.

Hoe de maalgraad aanpassen?

Bij het aanpassen van de maalgraad zijn er meerdere zaken belangrijk:

  1. Draai aan de knop: Zoals eerder aangegeven, draai je alleen aan de knop terwijl de koffiemolen aan het malen is. De koffie die je direct na de aanpassing zet, kan nog restanten van de vorige maalinstelling bevatten en is daarom niet geschikt voor een eindoordeel.
  2. Houd de doorlooptijd bij: Het is belangrijk dat je de andere variabelen hetzelfde houdt, zoals de temperatuur, de sterkte, de hoeveelheid water en de doorlooptijd. Gebruik een stopwatch om de doorlooptijd nauwkeurig bij te houden.
  3. Koffie proeven: Is de koffie uit balans en smaakt deze te zuur of te bitter? Bij een te zure smaak stel je de maalgraad fijner in, en bij een te bittere smaak stel je de maalgraad grover in. Zet de maalgraad één tandje per keer hoger of lager.

Tip: gebruik je een donker gebrande koffie? Kies dan voor een grovere maling om een bittere nasmaak te voorkomen.

Houd hier rekening mee 

Het is duidelijk dat een fijne maling nodig is voor een lekkere espresso. Dit betekent echter niet dat je de fijnste stand moet inschakelen als je een volautomaat gebruikt voor het zetten van espresso. De juiste stand is afhankelijk van hoe fijn de koffiebonen gemalen worden door de ingebouwde koffiemolen. Dit is namelijk niet in elke volautomaat hetzelfde.  

Worden de koffiebonen heel fijn gemalen, dan is een stand bóven de fijnste stand vaak een betere keuze. De zetgroep van een volautomaat is namelijk niet in staat tot het verwerken van fijngemalen koffie. Precies daarom zeggen we altijd dat je geen espresso kunt zetten met een volautomaat.

In plaats daarvan krijg je gewoon een kop sterke koffie waarin weinig water zit. We geven je nog twee tips mee:  Heeft de koffie een te zure smaak? Dit betekent dat de maalgraad te grof is of de doorlooptijd te kort is. Lees ook ons artikel over zure koffie en wat je er aan kunt doen. Heeft de koffie een te bittere smaak? Dit geeft aan dat de maalgraad te fijn is of de doorlooptijd te lang is.  

Lees ook: Welke koffiebonen voor een volautomatische koffiemachine?

Hulp nodig?

Loop je vast met koffiezetten? Stuur me een appje en dan kijk ik graag met je mee om het probleem op te lossen.

laat een reactie achter

Trustpilot