fbpx Skip to main content

Arabica koffie is het meest geliefd. Deze koffiebonen, bekend als de Coffea Arabica, maken ongeveer 70 procent van de totale wereldproductie uit. De overige 30 procent is weggelegd voor de robusta koffiebonen, ook wel de Coffea Canephora. De arabica koffiebonen danken hun populariteit voornamelijk aan de fijne smaak, waardoor ze gewoon een beter imago hebben.

We gaan de meest bekende koffiesoorten met je doornemen en vertellen je meer over de verschillen tussen de robusta en arabica koffiebonen. De arabica ondervindt door de klimaatveranderingen steeds meer moeite om te kunnen groeien, waardoor de robusta in de toekomst belangrijker gaat worden. Ook hier geven we je meer informatie over.

In het aanbod van The Kolektif kun je zowel arabica als robusta koffiebonen vinden, maar de arabica bonen zijn het best vertegenwoordigd. De robusta bonen gebruiken we bijvoorbeeld voor onze espresso blend, omdat ze zorgen voor een mooie cremalaag en een volle smaak bieden.

4 verschillende soorten koffiebonen

Er zijn wereldwijd veel verschillende soorten koffie, maar we kunnen wel goed onderscheiden welke koffiesoorten het meest populair zijn. Hieronder nemen we de vier meest populaire koffiesoorten met je door.

1. Arabica koffiebonen (Coffea Arabica)

In het westen is de arabica de meest voorkomende en ook meest geliefde koffiesoort. De arabica heeft een delicate en meer zoete smaak, terwijl de koffie zelf eigenlijk wat zuurder en meer fruitig van smaak is. De arabica koffiebonen kunnen alleen goed groeien onder de juiste omstandigheden, met de juiste hoeveelheid zon en regen, in gebieden die zeer ruim boven zeeniveau liggen.

Klimaatveranderingen zorgen in veel gebieden voor meer hitte of juist voor veel meer regen, waardoor de arabica koffieplanten hier niet goed meer kunnen groeien. Deze koffiebonen zijn dus steeds minder goed te verkrijgen, wat we ook merken aan de oplopende kosten wereldwijd. De zachtere smaak zorgt er echter voor dat veel koffieliefhebbers het niet erg vinden om deze hogere prijs te betalen. De meeste arabica koffiebonen zijn afkomstig uit Peru, Honduras, Ethiopië, Colombia en Brazilië.

arabica koffie planten
Een arabica koffieplant

De arabica koffiebonen genieten een uitstekend imago, maar dit betekent niet per definitie dat alle arabica koffiebonen van hoge kwaliteit zijn. Wij zetten ons in om de beste arabica koffiebonen te selecteren die afkomstig zijn uit Indonesië. Maak gerust eens kennis met ons aanbod arabica bonen.

Bekijk ook: onze arabica koffiebonen uit Sumatra.

Hoe smaken arabica bonen?

Hoe de smaak van arabica wordt ervaren is natuurlijk heel persoonlijk, maar vaak wordt de smaak omschreven als fruitig, zoet, zacht en aromatisch. Het is ook belangrijk om te weten dat de herkomst ook invloed heeft op de smaak. Een koffieboon uit Brazilië biedt bijvoorbeeld een andere smaak dan een arabica koffieboon uit Indonesië, waar wij mee werken.

Zo zijn er meer factoren die invloed hebben op de uiteindelijke smaak van de arabica koffiebonen. Hierbij kun je denken aan de toegepaste verwerkingstechniek, de specifieke variant, het klimaat waarin ze zijn gegroeid en de manier van branden.

wat is een arabica koffie
Onze Daily Cup is een mooie melange met 100% arabica bonen

Welke arabica variëteiten zijn er?

Het is bijna onmogelijk om alle soorten arabica variëteiten door te nemen, om de eenvoudige reden dat dit er te veel zijn. Natuurlijk zijn er wel een aantal bekende soorten die we graag kort met je doornemen.

  • Typica: De typica wordt al meer dan een half millennium selectief veredeld en is wereldwijd gemuteerd en gekruist. Deze variant komt vooral nog op grote schaal voor in Jamaica, Indonesië, Mexico en Peru.
  • Bourbon: De bourbon mag zich rekenen tot de belangrijkste soorten arabica bonen. Het is de genetische ‘ouder’ van veel andere soorten arabica koffiebonen en biedt een smaak die doet denken aan perzik en kers.
  • Caturra: Eén van de genetische mutaties van de bourbon is de caturra, een koffieboon die een iets helderdere smaak biedt dat de bourbon zelf. Deze koffieboon komt oorspronkelijk uit Brazilië, uit het dorpje Caturra.
  • Gesha: De Gesha komt uit het zuidwesten van Ethiopië, waar het in de jaren ’30 van de vorige eeuw uit koffiebossen werd verzameld. De koffie biedt unieke kenmerken, die bijna theeachtig zijn, en is helder, bloemig en licht.
  •  Catuai: De productieve Mundo Novo werd gekruisd met de meer compacte Caturra en zo ontstond de catuai koffieboon. Deze koffieboon wordt veel in Honduras geteeld en staat vaak bekend om de nootachtige smaak, zoals van amandel en pecannoten.

Bekijk ook: onze zoete koffiebonen.

2. Robusta koffiebonen (Coffea Caniphora)

Robusta koffiebonen staan op de tweede plaats van meest voorkomende soorten koffie op wereldniveau. Deze bonen zijn bitter en krachtig van smaak. De sterkere en minder zoete smaak komt vooral door het hogere cafeïnegehalte in deze bonen. Als het gaat om de weersomstandigheden, dan hebben de robusta koffieplanten minder sterke voorkeuren dan de arabica planten.

Ze groeien prima in warmere klimaten, hebben geen moeite met onregelmatige hoeveelheden regen en kunnen goed groeien op lagere hoogten. Robusta koffiebonen zijn robuust, zoals de naam ook al doet vermoeden, waardoor plagen en ziekten minder snel vat krijgen op deze koffieplanten. Hierdoor liggen de kosten van deze koffiebonen lager, maar hier staat tegenover dat de meeste mensen de smaak ook wat minder fijn vinden dan de smaak van de arabica bonen. De meeste robusta koffiebonen zijn afkomstig uit Oeganda, Indonesië, Brazilië en Vietnam.

rode koffie bessen
Rijpe koffiebessen

De robusta koffiebonen worden vaak gezien als ondergeschikt aan de arabica bonen, wat vooral te maken heeft met de bittere smaak, maar dit betekent zeker niet dat de kwaliteit van deze koffiebonen per definitie lager ligt. In melanges komen we de robusta bonen bijvoorbeeld vaak tegen door de volle smaak die ze bieden. Er ontstaat een mooie balans in combinatie met het milde van de arabica koffiebonen. Wij maken in onze espresso blend gebruik van robusta koffiebonen die afkomstig zijn van het eiland Flores. Laat je gerust eens inspireren door ons assortiment robusta bonen.

Bekijk ook: onze koffiebonen uit Flores

Hoe smaken robusta bonen?

Ook voor robusta bonen geldt dat smaakbeleving vooral heel persoonlijk is, maar over het algemeen wordt de smaak omschreven als aards, bitter en krachtig. Daarnaast staat de robusta ook bekend om de stevige body. De verwerkingsmethode, het klimaat in de regio, de variëteit en de brandmethode hebben allemaal invloed op de uiteindelijke smaak van de robusta.

Robusta in blend en melanges
We gebruiken hoogwaardige robusta bonen uit Flores in onze koffiebonen voor espresso.

3. Liberica koffiebonen (Coffea Liberica)

Liverica koffiebonen (Coffea Liberica) blinken vooral uit in het smaakprofiel en mogen zich rekenen tot de zeldzame koffiesoorten. Fruittonen worden in deze boon gemengd met tonen van donkere chocolade. De smaak wordt vaak omschreven als bloemig en rokerig.

Deze koffiebonen groeien het best in een tropisch klimaat, maar ze groeien nergens echt in grote hoeveelheden. De liberica koffiebonen zijn veelal afkomstig uit Zuidoost-Azië, West-Afrika en de Filipijnen.

4. Excelsa koffiebonen (Coffea Liberica var. Dewevrei)

De Excelsa koffiebonen (Coffea Liberica var. Dewevrei) behoren tot de Liberica familie en kennen eveneens een uniek smaakprofiel. De tonen van fruit en donkere chocolade zijn ook hier herkenbaar en de smaak biedt een bijzondere combinatie van pittig, zoet én zuur. De middelgrote koffiebonen gaan goed om met wisselende klimaatomstandigheden.

Dit maakt de bonen niet alleen interessanter voor koffieboeren in tropische gebieden, maar ook voor de consument. De Excelsa koffiebonen zijn voornamelijk afkomstig uit Zuidoost-Azië. De belangrijkste producenten zijn de Filipijnen en Vietnam.

Arabica vs. robusta

Wat is beter?

Beter is natuurlijk vooral een kwestie van smaak, maar over het algemeen wordt de arabica koffieboon als de beste van de twee gezien. Er zijn veel factoren die invloed hebben op de smaak en kwaliteit van zowel arabica als robusta. Dit betekent dat een goede robusta beter kan zijn dan een arabica van slechte kwaliteit. Het type zegt dus niet altijd iets over de kwaliteit.

Wereldmap robusta en arabica
Wereldmap: de smaken per koffie streek. Bron: Sipcoffeehouse

Waarom zijn arabica bonen duurder dan robusta?

Arabica bonen zijn duurder, omdat ze op een hoger niveau groeien en daarom moeilijker te transporteren zijn. Door de klimaatveranderingen ervaren ze ook steeds meer moeite met het groeien in bepaalde gebieden. Hierdoor neemt het aanbod af. Een andere belangrijke factor is de grotere investering in de optimalisatie van de verwerkingstechnieken.

Wat is sterker arabica of robusta?

Robusta koffiebonen bevatten bijna dubbel zo veel cafeïne dan arabica koffiebonen wanneer we naar gemiddelden kijken. Dit betekent dat de robusta koffiebonen sterker zijn.

Bekijk ook: onze sterkste koffiebonen

Waarom maakt een robusta plant meer cafeïne aan?

Robusta planten beschermen zichzelf tegen insecten, parasieten, plagen en ziekten door meer cafeïne aan te maken. Hierdoor is de plant sterker en beter bestand tegen externe factoren dan de arabica koffieplanten. Dit is direct ook de reden waarom robusta planten minder veeleisend zijn als het gaat om het klimaat waarin zij groeien.

Waarom de toekomst bij robusta ligt

Het klimaat verandert en dit heeft tot gevolg dat steeds minder gebieden een geschikt klimaat bieden voor de arabica plant om te groeien. Te veel hitte of juist te veel regen kan er al voor zorgen dat de arabica plant niet goed ontwikkelt. Een teveel van het één of het ander kan de oogst al direct laten mislukken, waardoor het aanbod sterk afneemt. Er zijn een paar oplossingen.

Een eerste optie is om de koffieplanten op een nog grotere hoogte te laten groeien, waarmee het transport wel ook nog lastiger wordt. Een andere optie is schaduwkoffie. Direct zonlicht en regenval kan worden tegengehouden door hoge bomen, waardoor er schaduw heerst, de grond vochtiger blijft en de verdeling van watertoevoer veel beter is.

Robusta koffiebonen vormen uiteraard ook een oplossing en dit is precies waarom de toekomst bij de robusta koffieplant ligt. Er is nog nooit geïnvesteerd in de verbetering van het verwerken van de robusta koffiebessen, wat wel veel gebeurt bij de arabica bessen. Wanneer deze investering wel zou worden gedaan, dan krijgen de robusta koffiebonen een betere reputatie en kunnen er veel lekkerdere koffies mee worden gemaakt. Er worden op het moment tests uitgevoerd bij This Side Up.

Single Origin & melanges: wat zijn de verschillen?

Het verschil tussen een single origin en een melange is dat bij een single origin koffie één soort koffie uit één specifieke streek of regio wordt gebruikt, terwijl een melange een mengeling is van twee of meer soorten koffie. Hieronder gaan we hier dieper op in.

Single origin

Deze koffiesoorten komen van één specifieke locatie. Dit kan een regio of plaats zijn, maar het kan ook zo specifiek zijn als een enkele boerderij. Koffieliefhebbers die graag unieke smaken en nuances uit een bepaalde regio willen ervaren, kiezen voor single origin koffie. Een mooie single origin koffie uit ons aanbod is de Sumatra Single Origin koffie.

Wat is een single origin koffie
Onze Gayo koffie is een mooi voorbeeld van een single origin koffie. Deze koffie is afkomstig uit Atjeh in Sumatra.

Melange

De melange noemen we ook wel een blend en is mix van koffiebonen die van meerdere locaties afkomstig zijn. Hierbij kan het gaan om verschillende regio’s of landen, maar in bepaalde gevallen kan het zelfs gaan om koffiebonen uit verschillende continenten. De koffiebonen hebben elk unieke eigenschappen en door deze met elkaar te combineren ontstaat er een consistent en gebalanceerd smaakprofiel.

Een belangrijk doel van melanges is om een specifieke smaak te creëren die door een breed publiek lekker wordt gevonden. Daarnaast zijn ze ook bedoeld om de unieke kenmerken, zoals aroma, zuurgraad, body en zoetheid, met elkaar in balans te brengen. Blends zijn beschikbaar in eenvoudige mixen van slechts twee soorten tot zeer complexe mixen van meerdere soorten.

Ontdek direct onze lekkerste koffie melanges

Heb je vragen?

Wat zit er in koffie?

Koffie bevat cafeïne, antioxidanten, suikers, oliën en meer dan 1.000 aromatische verbindingen.

Wat zijn de 2 belangrijkste koffieboon rassen?

De belangrijkste soorten koffiebonen zijn de arabica en robusta.

Wat is het voordeel van robusta koffie vergeleken met arabica koffie?

Robusta koffie heeft een hoger cafeïnegehalte en is goedkoper dan arabica koffie.

Hoeveel koffiebonen soorten zijn er?

Er zijn ongeveer 130 soorten koffiebonen, maar de meest gebruikte zijn arabica en robusta.

Wat voor soorten koffiebonen zijn er?

De belangrijkste soorten zijn arabica, robusta, liberica en excelsa.

Bronnen

laat een reactie achter

Trustpilot