fbpx Skip to main content

Daarnaast zijn er ook volautomaten die uitgerust zijn met een ingebouwde koffiemolen. Een handmatige koffiemolen kun je vaak al kopen tegen een paar tientjes, terwijl een elektrische koffiemolen niet heel voordelig is in aanschaf.

Voorgemalen koffie is niet vers en heeft een groot deel van de smaak en aroma’s al verloren. Je zou nog beter gebruik kunnen maken van een blender of staafmixer. Dit is overigens alleen aan te bevelen als je cafetière als koffiezetmethode gebruikt. In dit artikel vertellen we je waarom het zelf malen van je koffiebonen zo belangrijk is. Daarnaast geven we je alle informatie over het bepalen van de juiste maalgraad. 

Hoe maal je je eigen koffiebonen
Koffiebonen malen kan op verschillende manieren. Een handmatige koffiemolen is vaak de voordeligste optie.

Voorgemalen vs. verse maling: waarom zelf je koffiebonen malen?

Aroma’s en smaak van koffiebonen gaan verloren vanaf het moment dat de koffiebonen worden gemalen. De kleinere koffiedeeltjes worden aan Uv-straling, vocht en zuurstof blootgesteld. Precies dit zorgt ervoor dat er al een groot deel van de smaak en aroma’s verloren is gegaan wanneer je gebruik maakt van gemalen koffie. Met vers gebrande koffie kun je zelf thuis de lekkerste koffie zetten als je de bonen pas maalt op het moment dat je er direct koffie van gaat maken. Je merkt het verschil ook in geur. De geur van vers gemalen koffiebonen is veel sterker en aromatischer dan de geur van gemalen koffie uit een pak. 

Verse koffie is veel lekkerder om de eenvoudige reden dat de smaak en aroma’s niet verloren gaan. Zo heb je altijd een heerlijke kop koffie om de dag mee te beginnen. Wij bieden alleen hele koffiebonen aan en dit doen wij omdat we veel waarde aan de échte smaak van verse koffie hechten. De koffiebonen leggen een hele weg af voordat ze uiteindelijk door jou gemalen worden. Iedereen die bij dit proces betrokken is, van koffieboer tot koffiebrander, zet zich in om ervoor te zorgen dat jij van de beste koffie kunt genieten. Het verkopen van voorgemalen koffie zou al deze inzet teniet doen, en dat is zonde. 

Lees ook: hoe bewaar je koffiebonen

Zelf malen, hoe doe je dit?

Je maakt gebruik van een koffiemolen om zelf de koffiebonen te malen. Je hebt hierbij de keuze uit een handmatige koffiemolen of een elektrisch model, maar er zijn ook andere opties. Wij nemen ze natuurlijk graag met je door.

Malen met koffiemolen

  1. Koffiebonen handmatig malen:je kunt op de eerste plaats gebruik maken van een handmatige koffiemolen. Deze kun je voordelig kopen en goede modellen zijn goed te gebruiken voor een espresso maling. Het handmatig malen kost je wel wat inspanning, al hoeft dit tegenwoordig niet meer zo intensief te zijn als je een goed model hebt. Je maalt de bonen voor de duur van maximaal 20 tot 25 seconden. 
  2. Elektrisch koffiebonen malen:de tweede optie is het gebruik maken van een elektrische koffiemolen. Een voordeel hiervan is natuurlijk dat het je geen inspanning kost. De kwaliteit van de koffiemolen wordt het best afgestemd op de zetmethode die je wilt toepassen. Wil je espresso maken? Dan moet de koffiemolen in staat zijn om consistent en fijn te malen, bijvoorbeeld. De vanaf-prijs van een espresso koffiemolen ligt rond de 200 euro. Een goedkopere koffiemolen zorgt vaak voor een grovere maling. Wanneer je een zetmethode wilt toepassen waarbij het water langer met de gemalen koffie in aanraking komt, dan is een voordeligere koffiemolen een prima keuze. 

Koffiebonen malen met machine

Koffiemachine met ingebouwde koffiemolen: een andere optie die je hebt is het gebruik van een volautomatische koffiemachine. Deze is uitgerust met een ingebouwde koffiemolen. Een volautomaat biedt je ook het voordeel dat je niet hoeft stil te staan bij het juist instellen van de maalgraad. Daarnaast zijn er ook pistonmachines en filter-koffiezetapparaten die een ingebouwde koffiemolen hebben. Deze oplossingen zorgen ervoor dat het malen lekker makkelijk en moeiteloos gaat, terwijl je je aanrecht ook lekker schoon kunt houden. 

Malen zonder molen

Het is mogelijk om voor het malen van je koffiebonen gebruik te maken van een blender, staafmixer of keukenmachine. Dit is een uitstekende optie als je niets voelt voor het leveren van de inspanning van een handmatige koffiemolen en ook geen investering kunt of wilt doen in een elektrische koffiemolen of een dure machine met ingebouwde koffiemolen. We vertellen je graag meer over deze alternatieven voor het malen van je koffiebonen. 

Koffiebonen malen met staafmixer en blender

We willen je eerst de duidelijke boodschap meegeven dat het malen van koffiebonen met een staafmixer, blender of keukenmachine niet onze voorkeur geniet. We bevelen het niet aan, maar het is wel mogelijk én het is in alle gevallen een betere optie dan het gebruik maken van voorgemalen koffie. Je kunt alleen gebruik maken van deze opties als je kiest voor de cafetière als methode om je koffie te zetten.

Het is namelijk zo dat de maling niet consistent is doordat de koffiebonen in kleine stukjes worden gehakt door de mesjes. De grotere koffiedeeltjes hebben langer de tijd nodig voor het onttrekken van de gewenste smaak, waardoor er makkelijker een bittere koffie ontstaat dan wanneer je met kleinere koffiedeeltjes werkt.

Koffiebonen met de hand malen

Een ander alternatief is het malen van de koffiebonen met de hand, dus zonder gebruik van elektrische apparatuur. Hiervoor zou je gebruik kunnen maken van een vijzel. Je slaat de koffiebonen eerst kapot, waarna je ze fijn maakt door ronde bewegingen te maken met de stamper. In Ethiopië wordt deze methode nog vaak toegepast bij koffieceremonies. Ook hier moeten we bij zeggen dat we de methode niet aanbevelen, maar dat het wel een optie is als je van verse koffie wilt genieten zonder apparatuur te gebruiken. 

Hoe de maalgraad de smaak beïnvloedt

Bij het zetten van koffie speelt de maalgraad een belangrijke rol voor de uiteindelijke smaak van de koffie. Wanneer de koffiedeeltjes groter zijn, dan duurt het langer om de smaken aan deze deeltjes te onttrekken. Dit onttrekken noemen we ook wel extractie. Als dit proces te lang duurt, dan komen er ook bittere smaken vrij en die zijn in de meeste gevallen niet gewenst. Een te korte extractietijd zorgt dan weer voor een zurige koffiesmaak, wat in de meeste gevallen ook niet smakelijk wordt gevonden. 

Voor het maken van een espresso wordt een fijne maling gebruikt. De koffiedeeltjes zijn dus klein en dat betekent dat je ervoor wilt zorgen dat de koffiedeeltjes niet te lang met het water in aanraking komen. De smaken worden namelijk relatief snel onttrokken. Als je een zetmethode gebruikt waarbij het water en de koffiedeeltjes juist langer met elkaar in contact komen, dan is het dus altijd beter om voor een grovere maling van de koffiebonen te kiezen.

Doorlooptijd koffie

De maling is een belangrijke factor in het bepalen van de smaak, maar dit geldt ook voor de doorlooptijd. De duur waarin de koffiedeeltjes en het water met elkaar in aanraking zijn noemen we de doorlooptijd. Deze doorlooptijd kan op twee manieren worden beïnvloed:

  • Het stoppen van de watertoevoer.
  • De maling fijner of juist grover malen.

De juiste maalgraad: koffiebonen grof of fijn malen?

Welke maalgraad wenselijk is, is afhankelijk van twee factoren. Het gaat dan om het brandprofiel en de zetmethode die wordt toegepast. Om de smaken goed te onttrekken heb je een fijnere maalgraad nodig bij een licht gebrande koffie dan bij een donker gebrande koffie. Daarom luidt ook het advies om de koffiebonen niet te fijn te malen wanner je gebruik maakt van onze donker gebrande espresso. Zo kun je namelijk voorkomen dat de koffie een bittere smaak krijgt. We nemen de gewenste maling per methode voor koffie zetten hieronder met je door. 

Maalgraad voor espresso

Je kiest bij twee methoden voor een heel fijne maling. Op de eerste plaats is dit moka pot. Daarnaast gaat het ook om espresso, waarbij de beste maling te vergelijken is met het formaat van fijngemalen zout. Je hebt alleen voor Ibrik, ook wel de Turkse koffiezetmethode, een nog fijnere maling nodig.

welke maalgraad voor espresso
Met onze dark roast koffiebonen zet je héérlijke espresso’s

Lees ook: hoe zet je de perfecte espresso?

Maalgraad voor filterkoffie

Kies je voor filterkoffie, dan is het aan te raden om voor een gemiddeld grove maling te kiezen. Deze maling kun je met turfstrooisel vergelijken. Het ziet er wat kruimelig uit. 

Welke maalgraad voor filterkoffie
Met onze koffiebonen uit Indonesië zet je heerlijke filterkoffie!

Lees ook: hoe zet je de lekkerste filterkoffie?

Maalgraad voor cafetìere

Een nog grovere maling dan je toepast bij filterkoffie, pas je toe bij french press. Dit is nodig omdat water en koffiedeeltjes voor een langere tijd met elkaar in aanraking is, namelijk drie tot vier minuten, afhankelijk van de gewenste sterkte. Deze maling is vergelijkbaar met zwarte peper en voelt wat korrelig aan.

Welke maalgraad voor french press

Lees ook: hoe zet je french press koffie?

Maalgraad per zetmethode in een tabel

Waarom investeren in een goede koffiemolen?

Volgens een groot deel van de koffie-experts is de zetmethode van koffie minder belangrijk dat de koffiemolen die wordt gebruikt. Voor een goede koffiesmaak is het heel belangrijk dat de koffiedeeltjes allemaal hetzelfde formaat hebben. Er moet dus sprake zijn van een gelijkmatige, evenredige maling. Je kunt dus het beste uit je kopje koffie halen door gebruik te maken van een goede koffiemolen.

Het is de investering meer dan waard. Je merkt al een groot verschil als je gebruik maakt van een koffiemachine die is uitgerust met een ingebouwde koffiemolen. Koop je liever een losse koffiemolen? Dan helpen de volgende tips je op weg bij het maken van een keuze:

  • Ga voor een koffiemolen met burr maalschijven, waarbij zowel vlakke als conical schijven een goede keuze zijn.
  • Stem de koffiemolen af op de zetmethode die jij wilt gaan toepassen. Kies bijvoorbeeld voor een molen die heel fijn kan malen als je houdt van espresso. 
  • We bevelen bij een espresso maling aan om een koffiemolen te kopen waarbij de portafiler in het apparaat geplaatst kan worden.

Welke maalgraad volautomaat?

Het is duidelijk dat een fijne maling nodig is voor een lekkere espresso. Dit betekent echter niet dat je de fijnste stand moet inschakelen als je een volautomaat gebruikt voor het zetten van espresso. De juiste stand is afhankelijk van hoe fijn de koffiebonen gemalen worden door de ingebouwde koffiemolen. Dit is namelijk niet in elke volautomaat hetzelfde.

Worden de koffiebonen heel fijn gemalen, dan is een stand bóven de fijnste stand vaak een betere keuze. De zetgroep van een volautomaat is namelijk niet in staat tot het verwerken van fijngemalen koffie. Precies daarom zeggen we altijd dat je geen espresso kunt zetten met een volautomaat. In plaats daarvan krijg je gewoon een kop sterke koffie waarin weinig water zit. We geven je nog twee tips mee:

  • Heeft de koffie een te zure smaak? Dit betekent dat de maalgraad te grof is of de doorlooptijd te kort is. Lees ook ons artikel over zure koffie en wat je er aan kunt doen.
  • Heeft de koffie een te bittere smaak? Dit geeft aan dat de maalgraad te fijn is of de doorlooptijd te lang is. 

Lees ook: welke koffiebonen voor een volautomatische koffiemachine?

Heb je vragen

Is zelf koffie malen goedkoper?

Voorgemalen koffie is goedkoper, omdat er geen noodzaak bestaat om zelf een koffiemolen aan te schaffen. We raden voorgemalen koffie echter niet aan, omdat een groot deel van de smaken en aroma’s al verloren zijn gegaan. 

Welke maalgraad voor sterke koffie?

Een fijnere maling is altijd goed voor het zetten van een kop sterke koffie. Daarnaast wordt de doorslag vooral gegeven door de waterhoeveelheid. De koffie wordt sterker naar mate je minder water gebruikt.

Hoeveel seconden koffiebonen malen?

Als je gebruik maakt van een professionele koffiemolen, dan kan het voor een espresso al voldoende zijn om 6 tot 10 seconden te malen. Gebruik je een koffiemolen van lagere kwaliteit, dan kan dit tot wel 30 seconden duren. Het is vooral het aantal toeren van de koffiemolen dat bepaalt hoe lang je de koffiebonen moet malen. Dit is dus per model verschillend. 

Hoe fijn moet je koffiebonen malen?

Bij moka pot, Turkse koffie en espresso is het goed om voor een fijne maling te kiezen. Voor overige zetmethoden is het beter om een grovere maling te gebruiken. Hoe fijn de koffiebonen moeten worden gemalen is dus voornamelijk afhankelijk van de zetmethode die je wilt toepassen. 

laat een reactie achter

Trustpilot