Bij The Kolektif staan we voor verse koffie. Op onze verpakking vind je een branddatum en we sturen nooit koffie op die langer dan twee maanden geleden gebrand is. Als koffiebonen niet juist bewaard worden kan het alsnog zijn dat dat je geen verse koffie drinkt. Een minder besproken onderwerp is koffiebonen bewaren, terwijl het eigenlijk nog belangrijker is dan de branddatum.
Aller eerst, waarom is het belangrijk om koffiebonen op de juiste manier te bewaren?
Waarom is het belangrijk
Direct na het branden van de koffiebonen begint het proces van muf worden. Gelukkig duurt het een aanzienlijke tijd voordat koffiebonen echt muf zijn en dus geen smaak meer hebben. Door de koffiebonen op de juiste manier te bewaren vertragen we het proces van muf worden.
Hoe lang blijven koffiebonen houdbaar?
Als je bij ons koffie koopt, vind je twee datums op de verpakking: de houdbaarheidsdatum (THT) en de branddatum. We hanteren een houdbaarheid van een jaar voor onze koffie. Over het algemeen zullen koffiebonen niet snel bederven als ze worden bewaard in een droge en donkere ruimte.
Je kunt dus nog prima muffe koffie drinken, maar het is natuurlijk zonde van de bonen. Een betere vraag om te stellen is: hoe lang blijven koffiebonen vers? Het antwoord is dan 3 tot 4 maanden na het branden, afhankelijk van hoe je de bonen bewaart.
Koffie 2 jaar over datum
Als koffie 2 jaar over de datum is, kun je deze waarschijnlijk nog steeds drinken. Hoewel je er niet ziek van zult worden, is het vrijwel zeker dat de smaak minder fris en muf is.
Hoe kan je koffiebonen het beste bewaren?
Het bewaren van koffiebonen doe je op een koele, donkere, zuurstofarme en droge plek. Met de volgende opties houd je jouw koffiebonen zo lang mogelijk vers:
1. De beste plek: luchtdichte koffie bewaarbus
Er bestaan diverse soorten koffiebewaarbussen, maar hun gemeenschappelijke doel is het verwijderen van lucht (het vacuüm effect). Het bekende merk Coffeevac maakt gebruik van een ventiel, terwijl de koffiebewaarbussen van Airscape de lucht verwijderen door de vacuümdeksel naar beneden te drukken. Als je op zoek bent naar een koffiebewaarbus, kies dan voor een exemplaar van roestvrij staal. Dit zorgt voor een constantere temperatuur dan plastic en voorkomt dat er licht binnendringt.
Je kunt ook een Nanostopper gebruiken om koffiebonen te bewaren. Dit is een kleine vacuümstopper die zuurstof uit de verpakking verwijdert, waardoor de bonen langer vers blijven.
2. Laat ze in de verpakking
Net zoals de meeste koffiemerken verpakken wij onze koffie in een luchtdichte en hersluitbare verpakking met een ventiel aan één zijde. Tijdens het verpakken wordt de lucht verwijderd en kan er geen lucht naar binnen komen. Na het branden begint koffie te “degassen”, waarbij CO2 vrijkomt. Via het ventiel kunnen deze gassen de zak verlaten.
TIP: Open de verpakking van de koffiebonen pas wanneer je ze gaat gebruiken. Op die manier voorkom je dat er onnodig lucht in de zak komt en blijven de bonen langer vers!
3. Koffiebonen in de vriezer
Het invriezen van koffiebonen is één van de beste manieren om je koffiebon te bewaren. Het vertraagd het oxidatie process, waardoor ze langer vers blijven. Echter is het invriezen niet echt praktisch: je zult de bonen als een enkele portie (single serving) moeten invriezen en we raden niet aan deze voor een tweede keer te vriezen. Ook hebben de bonen tijd nodig om op temperatuur te komen, voordat je ze gaat malen.
Checklijst koffiebonen bewaren
Er zijn verschillende factoren die de versheid van koffie kunnen aantasten, namelijk: zuurstof, licht, hoge temperaturen, temperatuurwisselingen en vocht. Op basis van deze factoren hebben we een checklist samengesteld waaraan een goede bewaarplek moet voldoen.
- Kies voor hele koffiebonen: Wanneer je onze online koffiewinkel bezoekt, zal het je snel opvallen dat wij uitsluitend hele koffiebonen verkopen. Dit doen we omdat we enkel verse koffie willen aanbieden. Zodra koffiebonen worden gemalen, beginnen ze snel hun aroma’s en versheid te verliezen. Het oppervlak van gemalen koffie dat wordt blootgesteld aan zuurstof en andere factoren die de versheid beïnvloeden, is namelijk veel groter, waardoor oxidatie sneller optreedt.
- Vermijd licht: Zuurstof is de grootste boosdoener voor voedsel, en dus ook voor koffie, daarom is het belangrijk om een luchtdichte verpakking of bewaarbus te gebruiken.
- Vermijd licht: Bewaar koffiebonen in een keukenkastje, in de kelder of op een andere donkere plek. Het laatste wat je wilt doen is koffiebonen in de vensterbank bewaren (iets wat we toch veel mensen zien doen)
- Vermijd vocht: In de zomer is de luchtvochtigheid doorgaans hoger. In dat geval kan het verstandig zijn om de koffiebonen in de kelder te bewaren, waar het over het algemeen koeler is.
- Vermijd hitte: Temperatuurwisselingen en hitte zijn niet goed voor je bonen. Houdt je koffiebonen dus uit de buurt van de kookplaat of andere warmtebronnen.
Lees ook: zelf koffiebonen malen? Hoe doe je dat?
Conclusie: bewaar je koffiebonen niet in een bonenreservoir
Een bonenreservoir voldoet niet aan de criteria die we zojuist hebben besproken, waardoor het eigenlijk een slechte plek is om je koffiebonen te bewaren. Ondanks dat bewaren de meeste mensen hun bonen deels in het bonenreservoir.
Een bonenreservoir laat namelijk licht en lucht toe, en zodra je het apparaat aanzet om koffie te zetten, ontstaan er temperatuurwisselingen en neemt de luchtvochtigheid toe.
Nu denk je misschien: “Maar mijn bonenreservoir is luchtdicht.” Het probleem is echter dat het alleen vanaf de bovenkant afgesloten is en niet van onderen.
De beste aanpak is om met single servings te werken. Vul het bonenreservoir alleen met de hoeveelheid bonen die je nodig hebt voor één kopje. Hoewel dit voor velen niet praktisch is, is ons algemene advies om het bonenreservoir telkens met kleine hoeveelheden aan te vullen.
Lees ook: wat zijn de beste bonen voor mijn espressomachine? En wat zijn de lekkerste bonen voor mijn Jura koffiemachine?
Hoe lang blijven koffiebonen goed in apparaat?
We raden aan om koffiebonen niet langer dan 2 – 3 dagen in een bonenreservoir te bewaren. Zodra je ze in het bonenreservoir plaatst begint de smaak namelijk al af te nemen.
Kan je koffiebonen in de koelkast bewaren?
Nee, we raden het niet aan om koffiebonen te bewaren in de koelkast ondanks dat deze ruimte donker is. De temperatuurwisselingen en de luchtvochtigheid zullen de bonen namelijk weinig goeds doen. In dit geval kun je de bonen beter in de vriezer bewaren.
Gemalen koffie bewaren
Zoals je uit de bovenstaande informatie hebt kunnen opmaken raden wij het niet aan om voorgemalen koffie te kopen, maar we begrijpen ook dat niet iedereen een bonenmaler in huis heeft. We raden dan aan om gemalen koffie in de vriezer te bewaren. De beste manier om dit te doen is door ze af te wegen tot het gewenste aantal gram per kopje (single serving) en ze goed te verpakken.
Waarom verse koffie drinken?
We zeggen vaak: “Doe mij maar een lekker vers gezet kopje koffie!” Het grappige is dat koffie niet per se vers hoeft te zijn, zelfs als deze pas kort geleden is gezet. Het begint allemaal met het kopen van vers gebrande koffiebonen en ze vervolgens goed te bewaren. We raden ook aan om koffie in kleine hoeveelheden te kopen.
Maar waarom is verse koffie beter?
- Verse koffie smaakt beter: Het heeft meer aroma’s en smaak, die afnemen door blootstelling aan zuurstof. Het eerste kopje uit een nieuwe zak smaakt vaak beter dan het tweede.
- Voorkom vette koffiebonen: Koffiebonen bevatten oliën. Als ze te donker worden gebrand of te lang worden bewaard, komen deze naar buiten. Dit maakt het lastig om je koffiezetapparaat en bonenmaler schoon te houden, wat op den duur problemen kan veroorzaken.
Bekijk ons assortiment met vers gebrande koffiebonen.
Lees ook
Filter
Koffie (of espresso) loopt te langzaam door. Wat nu?
Frankjuli 30, 2024Wat is espresso doorlooptijd en waarom is het belangrijk?
Frankjuli 30, 2024Koffie smaakt bitter, wat kan ik doen?
Frankjuli 30, 2024