fbpx Skip to main content

Uiteraard brengt elke zetmethode ook eigen kosten met zich mee en met de ene methode heb je een stuk sneller een kop koffie in handen dan met de andere methode. De tijdsinvestering is dus ook anders. Wij geven je inzicht de 11 bekendste zetmethoden en vertellen je precies hoe ze werken en welke smaken en aroma’s ze opleveren.

Wat is de beste manier om koffie te zetten?

De beste manier om koffie te zetten is vooral de manier van koffie zetten die het best bij jou past. Er is geen methode die we kunnen aanmerken als dé beste methode. Dit is namelijk vooral heel persoonlijk. Door de verschillende opties met je door te nemen, helpen we je graag bij het vinden van de methode die het best bij jou aansluit. 

Vergeet niet onze koffie tips te lezen om thuis nog betere koffie te zetten!

Koffie zetten met een machine

De snelste en makkelijkste manier om koffie te zetten is meestal met behulp van een machine. Er zijn belangrijke verschillen te noemen tussen de verschillende koffiemachines. Een koffiezetapparaat dat werkt met behulp van een filter biedt koffie met een heel andere smaak dan de koffie die je verkrijgt uit een espressomachine, om maar een voorbeeld te noemen.

Zowel de resultaten als de werkwijzen zijn verschillend tussen een pistonmachine en een volautomaat. We adviseren je om gebruik te maken van medium tot donker gebrande koffie voor volautomatische koffiemachines. Je kunt ook licht gebrande koffie proberen met een hoogwaardige bonenmaler en een espressomachine. Laten we de 16 verschillende methoden eens nader onder de loep nemen. 

1. Espressomachine

koffie zetten met espressomachine
De koffiedeeltjes worden onder hoge druk uit de gemalen koffie onttrokken.

Bij een espressomachine wordt water onder hoge druk door gemalen koffie geperst, wat resulteert in een geconcentreerd drankje die we een espresso noemen. De hoge druk zorgt ervoor dat er een cremalaag ontstaat die een dikke, geconcentreerde textuur geeft aan de espresso. Een waterpomp van ongeveer 9 bar en fijn gemalen koffie zorgen voor de benodigde weerstand. Hoe fijner de maling, hoe meer weerstand.

Lees ook: hoe koffiebonen zelf malen.

Professionele espressomachine (horeca)

Alle handelingen worden handmatig uitgevoerd wanneer je gebruik maakt van een professionele koffiemachine. De bonen worden met de koffiemolen gemalen, de koffie wordt met een tamper aangestampt en ook het opschuimen van de melk gebeurt handmatig. Doordat deze professionele koffiemachines voorzien zijn van efficiënte verwarmingselementen kunnen cappuccino’s en espresso’s aanzienlijk sneller worden gemaakt.

horeca espressomachine
Professionele espressomachine met twee zetgroepen

Wat kun je verwachten:

 • Tijd: Relatief snel
 • Maling: Zeer fijn
 • Resultaat: espresso van café kwaliteit
 • Moeilijkheidsgraad: Hoog

Pistonmachine voor thuis

De pistonmachine kunnen we het best omschrijven als een kleine espressomachine voor thuisgebruik. De werking is volledig hetzelfde als die van een professionele espressomachine, maar het vermogen en de capaciteit liggen lager. Een pistonmachine is voorzien van een watertank die je bij dient te vullen in plaats van een vaste wateraansluiting. Met een pistonmachine kun je vaak niet tegelijkertijd espresso maken en melk opschuimen, omdat deze machine in de meeste gevallen maar van één verwarmingselement is voorzien. Dit verwarmingselement is vaak klein, wat betekent dat je maximaal twee tot drie kopjes achter elkaar kunt zetten. Vervolgens moet de machine opnieuw op temperatuur komen.

koffie zetten met pistonmachine
Onze dark roast espresso blend uitstekend geschikt voor een pistonmachine

Vind je het niet vervelend om meer tijd te besteden aan het zetten van koffie? Dan is een pistonmachine een prima keuze. Wel is het nodig om de vaardigheden van een barista aan te leren, waaronder het goed afstellen van de bonenmaler. In de meeste gevallen is het noodzakelijk om er een losse koffiemolen bij te kopen. Sommige pistonmachines zijn voorzien van een ingebouwde koffiemolen, zoals die van de merken Solis en Sage. 

Pistonmachines zijn zeker niet voor iedereen weggelegd, maar bieden zonder twijfel wel koffie van een hogere kwaliteit. Je kunt er cappuccino’s en espresso’s van horeca-kwaliteit mee zetten als je de kneepjes van het barista vak hebt aangeleerd. Een pistonmachine is te verkrijgen tegen een vanaf-prijs van 400 euro. De bonenmaler die je nodig hebt heeft een prijs van minimaal 200 euro. 

Wat kun je verwachten:

 • Tijd: Relatief snel (afhankelijk of je een dubbele boiler hebt of niet)
 • Maling: Zeer fijn
 • Resultaat: Espresso van hoge kwaliteit
 • Moeilijkheidsgraad: Hoog

Lees ook: hoe zet je de perfecte espresso?

Volautomatische koffiemachine (thuis & kantoor)

De volautomatische koffiemachine is eveneens een espressomachine, maar er is een belangrijk verschil met de pistonmachine. Er vinden namelijk geen handmatige handelingen plaats bij een volautomatische koffiemachine. Je kunt een espresso maken met één druk op de knop en bepaalde luxere machines bieden je ook de mogelijkheid om op deze wijze cappuccino te maken.

koffie zetten met volautomatische koffiemachine
Een volautomatische koffiemachine (Philips)

De snelheid en eenvoud waarmee je verse koffie maakt zijn de belangrijkste voordelen van deze volautomatische machines. Je kunt een espresso zetten met een volautomaat, maar het resultaat is niet hetzelfde als bij een pistonmachine. Eigenlijk is niet niets meer dan een sterke kop koffie. De zetgroep van deze machines is namelijk niet ontworpen voor koffiebereiding onder hoge druk. De meest bekende volautomatische koffiemachines zijn die van Philips, Delonghi, Siemens en Jura. 

Voor een eenvoudige volautomatische koffiemachine betaal je minimaal 300 euro, en dan heb je een eenvoudig model. Hiermee kun je vaak alleen zwarte koffie zetten. Vaak is het wel mogelijk om met een stoompijpje handmatig een cappuccino te zetten met deze machines, maar de resultaten zijn lang niet altijd van goede kwaliteit.

Wat kun je verwachten:

 • Tijd: Kort
 • Maling: Medium tot fijn
 • Resultaat: Goede espresso
 • Moeilijkheidsgraad: Laag

Lees ook: welke koffiebonen voor een espressomachine. 

2. Filter-koffiezetapparaat

Het filter-koffiezetapparaat wordt tegenwoordig door sommigen gezien als een ouderwets apparaat. Toch is het zeker nog niet heel lang geleden dat dit apparaat eigenlijk nog in elk huishouden aanwezig was. Het filter-koffiezetapparaat biedt goede voordelen, zoals de mogelijkheid tot het zetten van een grotere hoeveelheid koffie in één keer en de goedkope aankoopprijs. Ook staat filterkoffie bekend om haar volle smaak, het heeft een hele andere “body” in vergelijking met andere zetwijzen. 

Koffie zetten met een filter-koffiezetapparaat
Onze medium roast genaamd Gayo is een veelzijdige koffie en komt uitstekend tot haar recht als filterkoffie

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Je moet gebruik maken van voorgemalen koffie en, zoals wij vaker in onze blogs hebben aangegeven, worden wij hier niet enthousiast over. De smaken zijn al voor een groot deel verdwenen. Wil je geen gebruik maken van voorgemalen koffie, dan moet je er een koffiemolen bij kopen en dus extra geld uitgeven. Overigens zijn er tegenwoordig ook uitstekende filter-koffiezetapparaten die zijn uitgerust met een ingebouwde koffiemolen. Daarmee kun je altijd verse filterkoffie zetten. De meest bekende filter-koffieapparaten zijn die van de merken Philips, Braun, Melitta en – helemaal aan de top – het merk Moccamaster.

Wat kun je verwachten:

 • Tijd: Medium
 • Maling: Medium
 • Resultaat: Milder en aromatisch
 • Moeilijkheidsgraad: Laag

Lees ook: hoe zet je de lekkerste filterkoffie?

3. Koffiecupmachines

De koffiecupmachines kennen we ondertussen ook alweer een hele tijd. Nescafe, dat de producten van zowel Dolce Gusto als Nespresso op de markt brengt, kwam met het allereerste model in het jaar 2000. De belangrijkste voordelen zijn wel de eenvoudige, snelle en efficiënte werking. Het belangrijkste nadeel zijn de kosten van de cups, ook wel capsules genoemd, en het feit dat er relatief veel afval wordt geproduceerd door deze machines. We zullen er eerlijk over zijn. Bij The Kolektif komt er zeker geen koffiecupmachine in, om de eenvoudige reden dat wij staan voor verse koffie

koffie zetten met nespresso machine
Dit is een Dolce Gusto capsule machine.

Als jij wel gebruik maakt van een koffiecupmachine, zoals heel veel mensen, dan is het een duurzame optie om gebruik te maken van capsules die je opnieuw kunt vullen. Deze kun je vullen met vers gebrande en gemalen koffie, zodat je ook met deze machine kunt genieten van een heerlijk verse kop koffie. Hou je van grote koppen koffie of van sterke koffie? Dan moet je wel meerdere cups gebruiken, want in een enkele cup past maar 5 gram koffie. 

Wat kun je verwachten:

 • Tijd: Zeer kort
 • Maling: Medium (voor hervulbare capsules)
 • Resultaat: Redelijk goed
 • Moeilijkheidsgraad: Zeer laag

Koffie zetten met de hand (slow coffee)

Water en koffie komen voor langere tijd met elkaar in contact wanneer er gebruik wordt gemaakt van een handmatige zetmethode. Hiermee verkrijg je een ander smaakprofiel en textuur (body) van de koffie. Wanneer we handmatig koffiezetten vergelijken met de resultaten van de koffiemachine, dan zien we dat handmatig koffiezetten goedkoper is maar wel meer tijd kost. Je investeert meer tijd, maar je hebt er geen dure apparatuur voor nodig.  

4. Chemex

De kans is klein dat je dagelijks gaat genieten van de Chemex, maar het is een hele ervaring om op deze manier koffie te zetten. Het gaat om een filterzetmethode die vergelijkbaar is met een V60 (zie hieronder), maar je krijgt een meer heldere smaak met een lichtere body omdat de Chemex filters dikker zijn. De Chemex papieren filters worden in de speciaal ontwikkelde glazen kan geplaatst.

koffie zetten met de chemex

Voordat je het maalsel in het filter doet maak je het nat met water. Je schenkt heet water over de versgemalen koffiebonen, in een langzaam tempo. Het leuke is dat je steeds een andere koffiesmaak kunt krijgen door verschillende schenktechnieken toe te passen in combinatie met de verschillende koffies, temperaturen en maalgraden. Het is zeker een leuke methode om eens uit te testen. 

Wat kun je verwachten:

 • Tijd: Lang
 • Maling: Medium tot grof
 • Resultaat: Heldere, lichte koffie
 • Moeilijkheidsgraad: Medium

5. V60 & Kalita

Zowel de V60 als Kalita zijn vergelijkbaar met bovenstaande methode om koffie te zetten. Deze methoden werken ook allebei met een papieren filter. De vorm van het filter is het belangrijkste verschil. Deze vorm lijkt op een trechter bij de V60 en de koffie loopt door een enkele opening in het filter. Bij de Kalita zijn er meerdere gaatjes naast een grote opening. De V60 verdient vaak de voorkeur, omdat de koffie sneller verstopt bij de Kalita. 

Koffie maken
Koffie zetten met de V60 methode

Wat kun je verwachten:

 • Tijd: Gemiddeld
 • Maling: Medium
 • Resultaat: Zuivere, rijke koffie
 • Moeilijkheidsgraad: Medium

6. Aeropress

De Aeropress mag zich volgens veel koffieliefhebbers rekenen tot één van de beste methoden om koffie te zetten. Het apparaat is voorzien van drie simpele onderdelen en wekt daarom eerder de indruk van een wetenschappelijke proef dan van een koffiezetapparaat.

koffie zetten met de aeropress
Koffie zetten met een aeropress

Het water wordt door het filter en de gemalen koffie heen gedrukt. Je beïnvloedt de smaak door te experimenteren met de hoeveelheid druk die je hierbij uitoefent. Je verkrijgt er een rijke, pure en schone koffie mee. Met de Aeropress kun je slechts twee kopjes koffie tegelijk zetten. Een goede keuze voor thuis, maar ook zeker favoriet onder kampeerders en reizigers. 

Wat kun je verwachten:

 • Tijd: Kort
 • Maling: Medium
 • Resultaat: Schone, rijke koffie
 • Moeilijkheidsgraad: Medium

7. Siphon

De Siphon koffiezetmethode is een technische methode om koffie te zetten. Wetenschap en kunst worden gecombineerd binnen deze techniek, waardoor je kunt genieten van een rijke, complexe koffie met een volle smaak. De Siphon bestaat uit twee kamers die door een buis met elkaar verbonden zijn. In de onderste kamer wordt water geplaatst en de gemalen koffie in de bovenste kamer.

Dit is een Siphon koffiemaker

Eén van de belangrijkste voordelen van deze methode is de unieke smaak van de koffie. Dit is echt koffie om van te genieten. Door variaties in de maalgraad van de koffie, de temperatuur van het water en de trektijd kun je de smaak beïnvloeden. Een belangrijk nadeel is dat deze methode relatief veel tijd kost en meer complex is dan de meeste methodes om koffie te zetten.

Wat kun je verwachten:

 • Tijd: Gemiddeld
 • Maling: Medium
 • Resultaat: Volle, complexe smaak
 • Moeilijkheidsgraad: Hoog

8. French press (ook wel cafetière genoemd)

De french press mag zich rekenen tot de meest populaire zetmethoden en staan ook wel bekend als cafetière. Een heel fijn voordeel van deze methode is de eenvoud. Je combineert ongeveer 20 gram koffie met 300 milliliter water, waarna je dit laat trekken voor de duur van drie tot vier minuten. De exacte tijd is afhankelijk van je voorkeur met betrekking tot de koffiesterkte.

Koffie zetten met een french press
De Daily Cup is een heerlijke koffie voor de french press methode

Na deze tijd druk je het filter omlaag. Een kind kan de was doen! In de meeste gevallen is de french press van glas gemaakt, gecombineerd met plastic, of van RVS. Je kunt één grote kop koffie of twee kleintjes zetten wanneer je gebruik maakt van een 350 milliliter french press. Je kunt ook een model met een 600 milliliter of 1 liter formaat kopen.

Wat kun je verwachten:

 • Tijd: Kort
 • Maling: Grof
 • Resultaat: Volle, rijke koffie
 • Moeilijkheidsgraad: Laag

Lees ook: hoe werkt French press koffie?

9. Cold Brew

Cold Brew is een methode waarbij gebruik wordt gemaakt van koud water voor de bereiding van ijskoffie. Een cold brew laat je voor de duur van minimaal 12 uur staan. De reden hiervoor is dat het met koud water een stuk lastiger is om de gewenste koffiedeeltjes te onttrekken. Je kunt verschillende technieken toepassen voor het maken van cold brew.

koffie drinken als cold brew

De meest eenvoudige methode is door grof gemalen koffie in een soep- of theezak te plaatsen en deze in een fles met water te laten staan. je kunt ook cold brew maken met speciale drip (druppen) methoden. Het cafeïnegehalte in cold brew ligt hoger dan gemiddeld. De ijskoffie is dan ook een stuk sterker dan reguliere koffie, omdat het contact met het water zo langdurig is.

Wat kun je verwachten:

 • Tijd: Zeer lang
 • Maling: Grof
 • Resultaat: Sterke, soepele koffie
 • Moeilijkheidsgraad: Laag

Koffie zetten op het vuur

Je kunt gelukkig ook op andere manieren koffieconcentraat maken wanneer je geen dure espressomachine kunt of wilt kopen. Koffieconcentraat is goed vergelijkbaar met espresso, omdat het een even stroperige en dikke textuur heeft.

10. Moka pot of percolator

De Moka pot kennen we ook onder de naam percolator. Dit alternatief is heel betaalbaar en garandeert een sterke koffiekick. Er wordt gebruik gemaakt van een drie-kamerproces, waarbij in het onderste reservoir water wordt gekookt. De druk van de stoom duwt het water naar het bovenste reservoir door de koffie heen. Je verkrijgt op deze manier een sterke, bitterzoete koffie die lijkt op een espresso. Het is mogelijk om meerdere koppen tegelijk te zetten en het hele proces kost ongeveer 5 minuten van je tijd. 

Wat kun je verwachten:

 • Tijd: Gemiddeld
 • Maling: Fijn
 • Resultaat: Sterke, intense koffie
 • Moeilijkheidsgraad: Medium

Bekijk ook onze koffiebonen voor een moka pot.

11. Ibrik (Turkse koffie)

De Ibrik methode kennen we ook als de Turkse koffiezetmethode. Het is een traditionele wijze om koffie te zetten en je kunt gaan genieten van een koffie met een rijke, intense smaak. Bij deze methode maak je gebruik van een kleine messing of koperen pot. Deze wordt ook wel de ibrik of cezve genoemd. Je voegt per kopje ongeveer 50 milliliter koud water toe. Per kopje gebruik je één of twee theelepels fijngemalen koffie, afhankelijk van hoe sterk je de koffie wilt hebben.

koffie drinken met ibrik zetmethode
De Ibrik zetmethode

Je kunt indien gewenst ook direct suiker toevoegen. Roer het mengsel goed door voordat je de ibrik op een laag vuur of andere warmtebron plaatst voor het langzaam verwarmen van de koffie. Roer niet mee zodra het opgewarmd wordt. Let op dat je de koffie niet laat overkoken en verwijder de ibrik van de warmtebron als het schuim omhoog komt. Laat het schuim zakken en herhaal dit proces naar wens twee of drie keer. Laat de koffie even rusten voordat je serveert.

Wat kun je verwachten:

 • Tijd: Gemiddeld
 • Maling: Zeer fijn
 • Resultaat: Rijke, aromatische en volle koffie
 • Moeilijkheidsgraad: Medium

Bekijk ook onze koffiebonen voor Turkse koffie.

Wat is de goedkoopste manier van koffie zetten?

Cold brew is financieel de meest voordelige manier van koffie zetten om de eenvoudige reden dat je hier niets voor hoeft aan te schaffen. Het resultaat is uiteraard wel ijskoffie. Wil je genieten van hete koffie, dan zijn de aeropress, moka pot en french press de meest voordelige methoden, gevolgd door de kalita, de V60 en de chemex. Deze laatste drie methoden zijn filtermethoden die vooral wat duurder zijn omdat je gebruik moet maken van een speciale gieter. 

Je hebt een koffiemolen nodig voor het malen van de koffiebonen. Hier hebben we in bovenstaande geen rekening mee gehouden. Heb je geen koffiemolen, dan is het aan te bevelen om er eentje aan te schaffen of om een koffiemachine te kiezen die is uitgerust met een ingebouwde maler voor de bonen. Je kunt alleen het maximale uit je koffie halen wanneer je gebruik maakt van een koffiemolen. Voorgemalen koffie heeft minder aroma’s en minder smaak doordat de koffie niet vers is. 

Benieuwd naar andere koffie zetmethoden? Lees hier meer over de verschillende methoden om koffie te zetten.

Heb je vragen

Wat is koffie zetten?

Koffie zetten is een methode om uit gemalen koffie de gewenste koffiedeeltjes te onttrekken met als doel hier een drankje van te maken. 

Welke temperatuur koffie zetten?

Je kunt het best de brandgraad controleren bij het bepalen van de gewenste temperatuur. Wij adviseren je om een temperatuur van ongeveer 95 graden toe te passen bij licht gebrande koffie. Voor medium gebrande koffie geldt ongeveer 92 graden en je kunt ongeveer 88 graden aanhouden wanneer je werkt met een donker gebrande koffie. 

Wat is het beste water om koffie mee te zetten?

In Nederland kun je prima kraanwater gebruiken voor het zetten van koffie. Wel is het verstandig om gebruik te maken van een waterfilter. Hiermee kun je voorkomen dat mineralen zich in de koffiemachineleidingen gaan ophopen. Dit staat ook wel bekend als kalkaanslag en het verkort de levensduur van je koffiemachine. 

Is koffie zetten een chemische reactie?

Zeker. Water en koffiebonen lossen tijdens het proces van koffiezetten op. Hierdoor worden diverse verbindingen geëxtraheerd en ontstaat er een mix van aroma’s en smaken. De uiteindelijke smaak van de koffie wordt gerealiseerd door de chemische interactie tussen het water en de bestanddelen van de koffie. 

Wat is de meest duurzame manier van koffie zetten?

Koffie zetten op een zo duurzaam mogelijke wijze doe je op een manier waarbij er zo min mogelijk gebruik wordt gemaakt van stroom. Je komt dan uit bij de handmatige manieren om koffie te zetten. De chemex, moka pot, french press en V60 zijn hier voorbeelden van. 

laat een reactie achter

Trustpilot