1. Maal de koffiebonen zelf
Wij bieden uitsluitend hele koffiebonen aan omdat we het belangrijk vinden dat je geniet van verse koffie. Het malen van koffiebonen leidt tot een snelle afname van aroma’s en smaken; kort na het malen vervliegen deze in hoog tempo en krijgt de koffie een muffe smaak.
Met een volautomatische koffiemachine geniet je altijd van versgemalen koffie. Gebruik je echter een pistonmachine (zonder ingebouwde molen), een filterkoffieapparaat, een French press of een V60, dan dien je de bonen zelf te malen.
Dit kan met een handmatige koffiemolen of een elektrische bonenmaler. Voor zetmethoden die een grovere maling vereisen, zoals bij een French press, kun je eventueel een blender of staafmixer gebruiken. Ik moet echter benadrukken dat dit verre van optimaal is. Dus als je op een gegeven moment wat extra budget hebt voor een bonenmaler, raad ik je zeker aan om daarin te investeren.
Lees ook: hoe ook koffiebonen malen
2. Kies voor de juiste maalgraad
Eigenlijk is bij alle zetmethoden de juiste maalgraad één van de belangrijkste variabelen. Het bepaalt hoe lang het water in aanraking is met de koffie (doorlooptijd). De juiste maalgraad verschilt per zetmethode. Bij espresso kies je voor een fijne maalgraad, terwijl bij filter-zetmethoden een grovere maling gewenst is.
Een fijnere maling zorgt voor meer weerstand, waardoor het water moeilijker door de koffie stroomt. Is de maling te fijn, dan krijgt de koffie een bittere smaak. Bij een te grove maling neigt de koffie naar een zure smaak.
Bij het gebruik van een volautomatische koffiemachine adviseren we de maalgraad aan te passen aan de brandgraad van de bonen:
- Medium gebrand: zet de maalgraad op de fijnste stand.
- Donker gebrand: zet de maalgraad op de één na fijnste stand.
Lees ook: wat zijn de verschillen tussen licht en donker gebrand?
Het is belangrijk te benadrukken dat elke volautomatische koffiemachine anders is. We raden je aan te experimenteren met de maalgraad om jouw ideale smaak te vinden. Belangrijk is ook om meerdere kopjes per instelling te zetten, omdat er vaak nog gemalen koffie van de vorige instelling achterblijft (dit noemen we ‘retention’), wat een vertekend beeld kan geven.
De juiste instelling voor de maalgraad hangt van veel factoren af. Loop je vast? Stuur me gerust een berichtje. Ik help je graag verder!
3. Gebruik altijd vers water en een waterfilter
Hard water bevat te veel mineralen, wat niet alleen de smaak van je koffie kan verslechteren, maar ook de levensduur van je koffiezetapparaat kan verkorten. Daarom is onze eerste aanbeveling het gebruik van een waterfilter voor een betere smaak en langere levensduur van je apparaat.
Onze tweede tip betreft het waterreservoir: laat water niet te lang staan. Leeg en vul het reservoir elke ochtend met vers water, want stilstaand water slaat snel dood. En dat komt de smaak van de koffie niet ten goede.
Iets meer achtergrondinformatie voor de liefhebbers: Een kop filterkoffie bestaat voor 98.5% uit water. Terwijl water in de bierindustrie als een ingrediënt wordt gezien, is dit bij koffie vaak niet het geval. Maar water kan veel invloed hebben op de smaak en kalkaanslag, wat weer niet goed is voor de leidingen in je koffiezetapparaat. Er zijn componenten die in een bepaalde hoeveelheid de koffie beter laten smaken (calcium en magnesium) en er zijn ongewenste componenten die een negatieve invloed hebben op de smaak (ijzer, koper en mangaan). De echte koffienerds in de Specialty koffiewereld hanteren specifieke waterrecepten om de ideale balans in mineralen te bereiken. Dit is echter voor de gemiddelde koffiedrinker vaak een brug te ver.
4. Maak je koffiemachine op tijd schoon
Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is zo belangrijk dat we het niet onvermeld kunnen laten. Opgedroogde koffieresten kunnen je koffie een bittere smaak geven. Merk je een bittere toon aan het begin van je slok? Dan is de kans groot dat opgedroogde koffieresten in de zetgroep de oorzaak is.
Een koffiemachine dien je maandelijks schoon te maken en eens in de drie maanden te ontkalken. Gebruik je een waterfilter dan is eens per 8 – 12 maanden voldoende. Uiteraard hangt de gewenste frequentie af hoe vaak je de koffiemachine gebruikt en van de waterhardheid in jouw regio.
Zeker als je vette koffiebonen gebruikt is het belangrijk om je koffiemachine met regelmaat schoon te maken.
5. Bewaar je koffiebonen niet in het bonenreservoir
Je kunt de beste en meest exclusieve koffiebonen kopen, maar als je ze deze niet op de juiste manier bewaard, degradeer je de koffie tot een doorsnee supermarktkoffie. Zuurstof, vocht, warmte en licht zijn allemaal factoren die het verlies van smaak versnellen.
Zelfs in een bonenreservoir van je koffiezetapparaat zijn de bonen niet volledig beschermd tegen licht en zuurstof, zelfs niet met een luchtdichte deksel. Er kan namelijk lucht binnenkomen via de opening aan de onderkant van het reservoir.
Hier zijn enkele bewaartips:
- Bewaar je bonen op een koele, donkere plaats.
- Open de verpakking pas wanneer je de bonen gaat gebruiken. En voor degenen die graag de geur van koffie opsnuiven: dat kan door het ventiel.
- Als je voorgemalen koffie gebruikt, kun je deze het beste in de vriezer bewaren.
- Bewaar koffiebonen nooit in de koelkast.
Lees ook
Filter
Koffie (of espresso) loopt te langzaam door. Wat nu?
Frankjuli 30, 2024Wat is espresso doorlooptijd en waarom is het belangrijk?
Frankjuli 30, 2024Koffie smaakt bitter, wat kan ik doen?
Frankjuli 30, 2024