fbpx Skip to main content

Puk (of puck), wat is dat nou weer?

Datgene wat overblijft in het filterbakje na het zetten van een espresso wordt de puk of de “puck” genoemd.

En wat is dan een natte puck?

Bij een natte puck ligt er nog water bovenop de koffie. Hierdoor is de koffie erg kleverig en blijft er natte koffie hangen als je deze eruit probeert te kloppen.

Het voordeel van een droge puck is dat je deze gemakkelijk uit de portafilter kunt kloppen. Het filterbakje blijft dan schoon, op een paar koffiekorrels na, en je kunt direct doorgaan met het zetten van de volgende espresso.

Is een natte puk slecht?

Niet per se, maar het kan wel irritant zijn omdat het schoonmaken meer tijd kost.

Om de extractie van de koffie te beoordelen, kijken we vooral naar de output, smaak en textuur van de koffie. Een natte puck kan aanwijzingen geven waar we de oorzaak moeten zoeken als er iets mis is met de smaak of textuur.

Waarom is mijn puck nat?

Je “koffiekoekje” is vaak nat doordat er te veel ruimte zit tussen de koffie en de zetgroep. Hierdoor komt het water eerst in deze ruimte terecht voordat het door de gemalen koffie stroomt. De opeenhoping van water bovenop de koffie veroorzaakt de natte puck. Er mag wel wat ruimte tussen zitten, maar niet te veel.

Te lage dosering

Bij een te lage dosering ontstaat er meer ruimte tussen de koffiepuck en de zetgroep. Bij een natte puck kijk je dus eerst naar de dosering. Is het mogelijk om meer koffie te gebruiken?

Bij een pistonmachine voor thuis wordt vaak standaard 18 tot 21 gram gebruikt. Bij een professionele espressomachine wordt vaak standaard 21 tot 24 gram gebruikt.

Het filterbakje is te groot

Sommige portafilters hebben standaard een groter bakje dan andere. Als je een droge puck wilt, is het belangrijk dat je een geschikt filterbakje gebruikt. Vaak staat op het filterbakje voor hoeveel gram koffie het bedoeld is. Wanneer het filterbakje te groot is, is de kans op een natte puck groot.

Gelukkig zijn er allerlei soorten en maten filterbakjes te koop. Mocht je een nieuw filterbakje willen kopen, zorg er dan wel voor dat deze in je portafilter past. Vaak kun je kiezen uit 53 mm, 56 mm en 58 mm (dit is het standaardformaat).

Filterbakje keuze bij te natte puck
Links zie je een enkelwandig filterbakje en rechts een dubbelwandig. Het enkelwandige bakje is ontworpen om het koffiezetten met een pistonmachine eenvoudiger te maken, maar zorgt vaak ook voor een natte puck.

Koffiemaling aangepast

Wanneer je de molen een standje fijner zet, zal het oppervlak (ruimte) van de koffie afnemen. In dit geval neemt dezelfde hoeveelheid koffie minder ruimte in dan bij grof gemalen bonen. Dit betekent dat er meer ruimte ontstaat tussen de koffie en de zetgroep. Indien je de maalgraad fijner zet, zal je dus ook het aantal seconden van het malen moeten verhogen.

Natte puck hoeft niet slecht te zijn

Eigenlijk hoeft een natte puck niet per se slecht te zijn. Het betekent vaak alleen dat er te veel ruimte tussen het douchescherm en jouw koffie zit. Mocht je liever een droge puck hebben, omdat je deze makkelijker kunt uitslaan, dan kun je kijken naar de dosering, het filterbakje of de koffiemaling.

De echte indicatie voor een geslaagde extractie is de smaak. Is deze te zuur of te bitter? Dan moet je actie ondernemen. Hieronder vind je een aantal blogs met tips om thuis de perfecte espresso te zetten:

Wil je meer leren over het hele zetproces? Lees dan onze handleiding voor het maken van espresso.

Hulp nodig?

Loop je vast met koffiezetten? Stuur me een appje en dan kijk ik graag met je mee om het probleem op te lossen.

laat een reactie achter

Trustpilot