fbpx Skip to main content

Eerder schreven we diverse artikelen over hoe je thuis de perfecte espresso kunt zetten. Het kan soms een uitdaging zijn om keer op keer de perfecte espresso te bereiden. Soms loopt de espresso te snel door, andere keren te langzaam. Het goede nieuws is dat er voor elk probleem een oplossing is, dus laten we snel beginnen!

Doorlooptijd

De doorlooptijd is de tijd dat het water in aanraking is met de koffie. De richtlijn voor een goede doorlooptijd is 25 – 35 seconden. Wanneer de koffie te snel doorloopt, bijvoorbeeld binnen 10 of 15 seconden, is de doorlooptijd waarschijnlijk te kort. Binnen deze tijd komen voornamelijk oliën en zuren vrij, wat resulteert in een zure smaak.

Na 15 tot 20 seconden komen de suikers vrij, die de zuren in balans houden. Tussen 20 en 30 seconden worden cafeïne en bitters geëxtraheerd. Bij een te lange extractie kan de koffie daarom erg bitter smaken.

Leer meer over de espresso doorlooptijd in dit artikel.

Tip: gebruik de doorlooptijd als richtlijn, maar laat uiteindelijk de smaak en textuur van de koffie doorslaggevend zijn bij het aanpassen van variabelen.

Waarom loopt mijn espresso te snel door?

Er zijn verschillende factoren die de extractie en daarmee de doorlooptijd van je espresso beïnvloeden. Hieronder bespreken we deze factoren:

1. Te lage dosering

De dosering beïnvloedt niet alleen de sterkte van de koffie, maar speelt ook een belangrijke rol in de weerstand. Hoe meer koffie je gebruikt, hoe moeilijker het voor het water is om er doorheen te komen. Als je te weinig koffie toevoegt, loopt het water er te gemakkelijk doorheen.

Te weinig koffie zorgt ervoor dat het water te snel doorloopt, wat resulteert in zwakke en zure koffie.

Een goede extractie is een samenspel tussen de maalgraad en de dosering. Hoe grover de koffie, hoe meer ruimte deze inneemt en hoe minder er in de portafilter past. Bij het aanpassen van variabelen, begin je eerst met de maalgraad en de dosering voordat je andere factoren, zoals de temperatuur, aanpast.

Ontdek hier hoeveel gram koffiebonen je nodig hebt per kopje koffie.

2. De maling is te grof

De maalgraad is de belangrijkste variabele tijdens het zetproces. Hoe fijner de koffie is gemalen, hoe moeilijker het water erdoorheen komt. Als het water te snel door de koffie stroomt, is de kans groot dat de koffie te grof gemalen is.

dosering koffie tamper
Deze maalgraad zou te grof zijn voor een espresso, maar perfect voor filterkoffie.

Lees ook: ons blog over de maalgraad koffie instellen

3. Te weinig kracht bij het tampen van de gemalen koffie

Het consistent aandrukken van de gemalen koffie met dezelfde kracht is niet eenvoudig. Als je de koffie met te weinig kracht aandrukt, stroomt het water er gemakkelijker en sneller doorheen. Gelukkig zijn er tegenwoordig speciale tools beschikbaar die ervoor zorgen dat je de gemalen koffie elke keer met dezelfde kracht aandrukt.

tamping koffie - koffie loopt te snel door
Dit is een klassieke tamper, maar tegenwoordig zijn er ook automatische tampers en tampers met een (instelbare) drukveer. Deze maken het eenvoudiger om telkens de juiste hoeveelheid kracht toe te passen.

Ongelijkmatige extractie

Tijdens het aandrukken kan het gebeuren dat je de ene kant van de koffie harder aandrukt dan de andere kant. Dit resulteert in een ongelijkmatige extractie. Dit merk je eenvoudig op wanneer de koffie sneller uit de ene uitloop stroomt dan uit de andere. Dit fenomeen wordt channeling genoemd. Hierdoor kan de koffie zowel bitter als zuur smaken. Je kunt dit voorkomen door je aandruktechniek te verbeteren of door een automatische tamper te gebruiken.

Focus op output in plaats van doorlooptijd

Vaak geeft de output meer feedback over de extractie dan de doorlooptijd. In de koffiewereld wordt doorgaans een verhouding van 1:2 aangehouden. Gebruik je 18 gram koffie, dan zou er 36 ml in je kopje moeten belanden. Voor het zetten en optimaliseren van de perfecte espresso heb je eigenlijk altijd een weegschaal nodig.

Lees ook wat je kunt doen bij te zure koffie of bij te bittere koffie.

Gebruik altijd dubbelwandige filterbakjes

Bij pistonmachines voor thuis krijg je vaak pressurised (dubbelwandige) en non-pressurised (enkelvoudige) filterbakjes meegeleverd. Bij een dubbelwandige filterbak stroomt de koffie via één centraal punt uit.

Espresso loopt te snel - dubbelwandige filterbakjes
Links is een enkelvoudig filter bakje en rechts een dubbelwandig filterbakje.

Problemen met de extractie, zoals te snelle of te langzame doorlooptijd, kunnen ook veroorzaakt worden door het gebruik van dubbelwandige filterbakjes. Deze zijn eigenlijk alleen geschikt voor grof gemalen, donker gebrande koffie.

Koffie puck te nat? Lees dit artikel.

Hulp nodig?

Loop je vast met koffiezetten? Stuur me een appje en dan kijk ik graag met je mee om het probleem op te lossen.

laat een reactie achter

Trustpilot