fbpx Skip to main content

French press, ook wel een cafetière genoemd, bestaat uit een kan van glas of metaal en een metalen filter met deksel die je naar beneden drukt. De koffie en het water zijn voor ongeveer 4 minuten met elkaar in aanraking. Door deze lange extractie staat french press koffie bekend om een volle smaak met een mooie textuur (ook wel body genoemd).

Het standaard formaat van een cafetiere is 350 ml, wat neerkomt op één grote kop koffie of twee kleine kopjes koffie. Vandaag de dag zijn er ook caftieres met een grotere kan, bijvoorbeeld 500 ml of zelfs 1 liter. Uit een liter haal je ongeveer 6 koppen koffie.

Hoe maak je french press koffie?

Koffie zetten met een french press is enorm eenvoudig. Je enige wat je nodig hebt is: verse koffiebonen, water, een waterkoker, een koffiemolen en een mok of kop. Ook raden we aan om een weegschaal te gebruiken om de hoeveelheid koffie precies af te wegen. Hoe je french press koffie maakt, beschrijven we in het stappenplan hieronder.

Stap 1: Alle ingrediënten afwegen

Voordat we beginnen is het belangrijk dat de french press goed schoon is. Met een eetlepel en een weegschaal weeg je 15 gram koffie af. Dit komt neer op twee eetlepels. Bij de french press methode houden we doorgaans een ratio aan van 1:12, wat betekent dat je 180 ml water gebruikt. Verwarm het water tot 94 graden celsius voor een lichtgebrande koffie, 92 graden celsius een medium gebrande koffie en 90 graden voor een donker gebrande koffie.

Lees ook: wat zijn zijn de verschillen tussen licht en donker gebrande koffie?

Stap 2: Koffiebonen malen

Niet iedereen zal een bonenmaler in huis hebben. Mocht je deze niet hebben dan kun je ook een blender of een staafmixer gebruiken (de resultaten zullen dan wat minder consistent zijn). Aangezien het water voor een langere tijd met de koffie in contact is, is het belangrijk dat de maling niet te fijn is. De maling zou ongeveer hetzelfde moeten zijn als chili flakes.

De reden dat wij alleen hele koffiebonen verkopen is omdat we geloven in versgemalen bonen. Onze Daily Cup is een heerlijke milde arabica en perfect voor de french press methode. Bekijk deze Indonesische koffiebonen.

Stap 3: Laat de gemalen koffie ‘bloeien’

Plaats de gemalen koffie in de french press. Zodra het water op temperatuur is, giet je 50 – 80 ml water gecontroleerd over de gemalen koffie heen. Roer voorzichtig met een schone metalen lepel om eventuele klonten op te lossen. Je ziet de gemalen koffiebonen letterlijk “bloeien”. Het komt omhoog en krijgt een lichtgele kleur. Hoe verser de koffie, hoe meer gassen in de koffie, en hoe groter de bloei.

Tip: plaats de french press op een weegschaal, dan weet je precies hoeveel water je toevoegt. 

Stap 4: Voeg de rest van het water toe

Na 30 seconden voeg je de rest van het water toe. Roer nog één keer, plaats de filter bovenop de kan en laat de koffie voor 4 minuten trekken. Houd de tijd nauwkeurig bij, want als je de koffie langer laat trekken dan 4 minuten is de kans groot dat de koffie bitter zal smaken.

Tip: gebruik je donker gebrande koffiebonen? Laat de koffie dan niet langer dan 3 minuten trekken, anders kan dit ongewenste bittere smaken opleveren.

Stap 5: Druk de filter naar beneden

Na 4 minuten druk je de filter langzaam en gelijkmatig naar beneden. Pas op dat je dit gecontroleerd doet, anders kan de koffie er via de opening uitsplashen. Er moet een beetje weerstand zijn. Als er geen weerstand kan dit betekenen dat je de koffiebonen de volgende keer wat grover moet malen. 

En genieten maar! Het is gebruikelijk voor french press koffie dat je wat koffiedeeltjes in je kopje koffie hebt. Het is daarom vaak oppassen met de laatste slok, omdat hier alle koffiedeeltjes bevinden. Heb je extreem veel koffiedeeltjes, dan mag je de koffiebonen de volgende keer wat grover malen.

Tip: Schenk de koffie over een zeef heen als je geen koffiedeeltjes in je koffie wilt.

En genieten maar..!

De juiste french press koffie verhouding

De juiste verhouding voor french press koffie is 1:12. Dit betekent dat bij 15 gram koffie je 180 ml water gebruikt. Als je van een grote kop koffie houdt zou je voor 20 gram en 240 ml water kunnen kiezen.

Hoeveel schepjes koffie in de french press?

Voor french press koffie gebruik je standaard 15 gram koffie en 180 ml water. Een eetlepel is 7 tot 8 gram koffiebonen, dus heb je ongeveer 2 schepjes nodig. Zet je liever een grotere kop koffie (20 gram: 240 ml) dan heb je iets minder dan 3 schepjes nodig. 

Welke koffiebonen voor french press?

De lekkerste french press koffie zet je met licht of medium versgebrande koffiebonen, die arabica van aard zijn. Omdat het water voor een langere tijd in contact is met de koffie, raden we eigenlijk altijd een licht tot mediumgebrande koffie aan. Bij een donker gebrande koffie zal de koffie snel te bitter smaken. Tot slot raden we een 100% arabica aan om dezelfde reden. Voor het beste resultaat maal je de koffiebonen zelf.

Wat zijn goede koffiebonen voor french press
Onze Gayo koffie is perfect voor alle handmatige zetmethoden, dus ook de french press. Bekijk deze medium roast.

Hoe lang moet koffie trekken in cafetière?

Een lichtgebrande koffie laat je 4 tot 5 minuten trekken, een medium gebrande koffie 4 minuten en een donkergebrande koffie 3 minuten.

Welke maling voor een french press?

Voor een french press kies je voor grof gemalen koffie. De maling is vergelijkbaar met die van chili flakes. Lees ook: de gewenste maalgraad per koffiezetmethode.

Kan een french press in de vaatwasser?

Een french press van goede kwaliteit zou zeker in de vaatwasser moeten, maar kijk dit altijd even na met in de handleiding. Sommige cafetières zijn gemaak van heel goedkoop glas, wat het nog wel eens kan begeven, maar nogmaals: een goede french press zou altijd in de vaatwasser moeten kunnen.

Wat is een goede french press?

Een goede french press voelt stevig aan, is gemaakt van duurzame materialen zoals roestvrijstaal en hittebestendig glas, heeft een fijne filter en een goede afsluitbare deksel om de warmte vaste te houden en heeft een stevige handgreep. zou de onderdelen uit elkaar moeten kunnen halen, zodat je hem eenvoudig kan schoonmaken. Het formaat hangt van je persoonlijke voorkeur af.

Hoe verwijder je de koffiedik uit een french pres?

De koffiedik verwijder je eenvoudig uit de kan van de french press door deze te vullen met water en vervolgens het water en de koffiedik door een zeef heen te gooien.

Wat moet ik met de koffiedik uit een french press doen?

Je kunt de koffiedik uit de french press voor de volgende doeleinden gebruiken:

  • Meststof: Gebruik koffiedik als natuurlijke meststof voor je tuinplanten.
  • Compost: Voeg het toe aan je composthoop voor extra voedingsstoffen.
  • Scrub: Maak een exfoliërende lichaamsscrub.
  • Ontgeuren: Plaats het in de koelkast om geuren te neutraliseren.
  • Insectenwerend: Strooi rond planten om insecten weg te houden.

laat een reactie achter

Trustpilot