fbpx Skip to main content

1. Maak de koffiefilter eerst nat

Koffiefilters zijn gemaakt van papier, wat een papieren smaak kan afgeven aan je koffie. Om te voorkomen dat deze smaak in je kopje belandt, is het verstandig om eerst heet water door de koffiefilter te laten lopen. Gooi dit water weg voordat je begint met het zetten van je koffie. Zo geniet je van een zuivere koffiesmaak!

2. Kies voor de juiste koffiebonen: welke koffiebonen voor filterkoffie?

Hoe kies je de juiste koffiebonen? Daar kunnen we een heel hoofdstuk aan toewijden, maar dat besparen we je. We geven twee vuistregels om de juiste koffiebonen te kopen:

  • Kies voor versgebrande koffie: kies voor koffiebonen met een branddatum op de verpakking. Je wilt koffie vermijden dat langer dan 6 maanden geleden gebrand is (6 maanden is eigenlijk al oud). Zorg er ook voor dat je je koffiebonen op de juiste manier bewaard.
  • Kies voor een licht tot medium gebrande koffie: We hebben niets tegen donker gebrande koffie, maar deze past beter bij een espresso. Voor filterkoffie raden we een licht tot medium gebrande koffie aan om onaangename bittere smaken te voorkomen. Lees ook: wat zijn de verschillen tussen licht, medium en donker gebrande koffie.
  • Kies voor 100% arabica koffiebonen: Met Arabica-koffie kun je rekenen op verfijnde en aangename smaken. Robusta komt beter tot zijn recht in melanges voor het zetten van een espresso. Benieuwd naar de verschillen tussen Arabica en Robusta?
Voor filterkoffie raden we onze Sumatraanse koffiebonen aan. Deze geeft heerlijke fijne smaken!

3. Gebruik een koffiemolen & kies voor de juiste maling

Zelf je koffiebonen malen is de belangrijkste tips in dit lijstje. Alleen dan kun je verse koffie zetten. Bij voorgemalen koffie of snelfilterkoffie zijn alle smaken en aroma’s eigenlijk al verloren gegaan. Dit is de reden dat wij bij The Kolektif alleen hele koffiebonen verkopen.

Voor filterkoffie heb je een grove maling nodig, wat makkelijker te bereiken is dan de fijne maling voor espresso. Het voordeel hiervan is dat je met een goedkopere bonenmaler uitstekend uit de voeten kunt. Vandaag zijn er ook filter-koffiezetapparaten van Philips en Melitta met een ingebouwde koffiiemolen. Dat werkt helemaal makkelijk, want dan vallen de gemalen koffiebonen rechtstreeks in de koffiefilter. Maar niets overtreft een moccamaster met een losse koffiemolen!

De maling is cruciaal voor een goede koffie. Bij een te grove maling stroomt het water te snel door de koffie, wat resulteert in een zure smaak omdat er niet genoeg koffiedeeltjes zijn geëxtraheerd. Bij een te fijne maling loopt het water te langzaam en vaak ook inconsistent door de gemalen koffie, wat leidt tot bittere en onaangename smaken.

Wil je weten hoe je zelf je bonen maalt? Raadpleeg dan onze gids over koffiebonen malen. In deze afbeelding zie je onze Daily Cup koffie, ook heel lekker als filterkoffie!

4. Kies voor de juiste verhouding koffie en water

De algemene vuistregel geldt: per 200 ml water gebruik je 12 gram koffie, wat neerkomt op één afgestreken lepel. Houd je van sterke koffie? Dan kun je 1,5 schepjes gebruiken. Wil je meer leren over de juiste filterkoffie verhouding? Lees dan: hoeveel schepjes per kopje koffie?

5. Verdeel de gemalen koffie in de filter

Wat mensen vaak vergeten is om even de gemalen koffie in de filter glad te strijken. Dit is belangrijk voor een gelijkmatige extractie. Je wilt natuurlijk voorkomen dat het water alleen door het midden stroomt of langs de zijkanten. In dit geval krijgt je te maken met een ongelijke extractie wat vaak resulteert in onaangename smaken en dat willen we natuurlijk niet.

En je filterkoffie is klaar.. tijd om te genieten!

Waarom filterkoffie gezonder is

Ja, filterkoffie is gezond. Onderzoek gepubliceerd door Harvard toont aan dat filterkoffie, in vergelijking met ongefilterde koffie, beter is voor de gezondheid. Het vermindert het risico op hart- en vaatziekten en diabetes, vooral bij mensen onder de 60 jaar. Dit komt doordat filterkoffie minder diterpenen bevat, stoffen die het cholesterol kunnen verhogen. Voor meer informatie, zie Harvard’s bevindingen.

Benieuwd naar andere koffiezetmethoden? Bekijk ons overzicht met 11 verschillende manieren om koffie te zetten.

laat een reactie achter

Trustpilot