fbpx Skip to main content

We hebben eerder diverse artikelen geschreven over hoe je thuis de perfecte espresso kunt zetten. Het kan soms een uitdaging zijn om consistent een goede espresso te bereiden. Soms loopt de espresso te langzaam door, andere keren te snel. Gelukkig is er voor elk probleem een oplossing. Laten we aan de slag gaan!

Doorlooptijd?

De doorlooptijd is de tijd dat het water in aanraking is met de koffie. De richtlijn voor een goede doorlooptijd is 25 – 35 seconden. Als je espresso er te langzaam uitloopt kunnen er eigenlijk twee dingen gebeuren:

    • de espresso druppelt eruit. Je hebt een korte doorlooptijd en uiteindelijk dus heel weinig koffie in je kopje
    • de espresso komt er langzaam uit (vaak begint het eerst met druppelen), maar de doorlooptijd is lang. De hoeveelheid koffie die uiteindelijk in je kopje beland kan goed zijn, maar vaak is de smaak dan bitter.

Tip: gebruik de doorlooptijd als richtlijn, maar laat de smaak en textuur van de koffie uiteindelijk doorslaggevend zijn bij het aanpassen van variabelen.

Meer weten over doorlooptijd en waarom het belangrijk is? Lees dan dit artikel.

Waarom loopt mijn espresso te langzaam door?

Er zijn verschillende factoren die de extractie beinvloeden waardoor je koffie er heel langzaam uitkomt. Hieronder bespreken we deze factoren:

1. Je gebruikt teveel koffie

De dosering beïnvloedt niet alleen de sterkte van de koffie, maar speelt ook een belangrijke rol in de weerstand. Hoe meer koffie je gebruikt, hoe moeilijker het voor het water is om erdoorheen te komen. Bij een te hoge dosering kan het water moeizaam door de koffie sijpelen, waardoor het druppelt in plaats van stroomt. Bij een te lage dosering loopt het water te snel door de koffie heen.

Lees ook: hoeveel gram koffiebonen per kopje koffie

2. De maling is te fijn

De maalgraad is de belangrijkste variabele tijdens het zetproces. Hoe fijner de koffie is gemalen, hoe moeilijker het water erdoorheen komt. Als het water langzaam door de koffie stroomt, is de kans groot dat de maling te fijn is.

Lees ook: ons blog over de maalgraad koffie instellen

3. De koffie met teveel kracht aangedrukt

Het is een uitdaging om de gemalen koffie telkens met dezelfde kracht aan te drukken. Druk je te hard aan, dan zal het water te langzaam door de koffie stromen. Gelukkig zijn er nu speciale hulpmiddelen die ervoor zorgen dat je de gemalen koffie consistent met dezelfde kracht aandrukt.

Ongelijkmatige extractie

Tijdens het aandrukken kan het voorkomen dat je de koffie aan de ene kant harder aandrukt dan aan de andere kant. Dit leidt tot een ongelijkmatige extractie, wat je kunt zien als de koffie sneller uit de ene uitloop stroomt dan uit de andere. Dit fenomeen heet channeling en kan resulteren in een bittere en zure smaak. Je kunt dit voorkomen door je aandruktechniek te verbeteren of door een automatische tamper te gebruiken.

Richt je op de output in plaats van de doorlooptijd

De output van je espresso biedt vaak meer inzicht in de extractie dan de doorlooptijd. Een veelgebruikte verhouding in de koffiewereld is 1:2. Dus als je 18 gram koffie gebruikt, zou je ongeveer 36 ml espresso moeten krijgen. Om de perfecte espresso te maken en te optimaliseren, is een weegschaal onmisbaar.

Bekijk ook onze tips voor te zure of te bittere koffie.

Kies voor dubbelwandige filterbakjes


Bij thuisgebruik van pistonmachines krijg je meestal zowel dubbelwandige (pressurized) als enkelwandige (non-pressurized) filterbakjes. Een dubbelwandig filterbakje zorgt ervoor dat de koffie via één centraal punt uitstroomt. Dit kan resulteren in een natte puck.

Problemen met de extractie, zoals een te snelle of te langzame doorlooptijd, kunnen soms worden veroorzaakt door het gebruik van dubbelwandige filterbakjes. Deze zijn vooral geschikt voor grof gemalen, donker gebrande koffie.

Hulp nodig?

Loop je vast met koffiezetten? Stuur me een appje en dan kijk ik graag met je mee om het probleem op te lossen.

laat een reactie achter

Trustpilot