fbpx Skip to main content

Na het lezen van dit artikel en met wat oefening zet jij thuis de beste cappuccino’s en wie weet kun je jouw barista overtreffen.

In dit artikel leggen we uit hoe je een cappuccino zet met een stoompijpje. Aan het einde van dit artikel geven we tips om het maximale uit je cappuccino te halen wanneer je een melkopschuimer, steelpannetje of cafetière gebruikt. Lees je mee?

Cappuccino maken, hoe doe je dit?
De basis van een cappuccino is altijd een espresso. Vergeet niet ons artikel over de perfecte espresso te lezen.

1. Een perfecte espresso is de basis

Je kunt de beste melkschuim maken en de mooiste latte art, maar het kan volledig misgaan als de basis niet goed is. De basis is de espresso. Je wilt een espresso die stroperig van textuur is, gebalanceerd in smaak en een mooie, dikke cremalaag heeft. Voor een mooie cremalaag heb je twee dingen nodig: versgebrande koffiebonen en een gelijkmatige extractie.

Om die gelijkmatige extractie te bereiken, kun je spelen met vier variabelen: dosering, temperatuur, maalgraad en doorlooptijd. Het zetten van een goede espresso is geen hogere wiskunde, maar je moet wel weten hoe het werkt. Het is vooral belangrijk dat je weet hoe je jouw koffiemolen moet afstellen, en daarom hebben we hierover een artikel geschreven.

Verhouding melk en koffie

Er zijn standaarden voor de hoeveelheid melk en koffie voor verschillende soorten koffie. Bij een cappuccino gebruik je bijvoorbeeld minder melk dan bij een latte. Uiteindelijk hangt het natuurlijk af van persoonlijke voorkeuren, maar de standaardverhoudingen zijn een goede richtlijn. In de onderstaande tabel vind je deze richtlijnen:

Deze tabel is gebaseerd op een dubbele shot met een dosering van 18 gram

Voor wie eens meer wilt spelen met verschillende ratios, raden we aan deze espresso calculator van Coffee Bros te gebruiken.

Welke koffiebonen voor cappuccino?

Voor een cappuccino raden wij verse medium of donker gebrande koffiebonen aan. Een melange van arabica en robusta is ideaal voor een uitgebalanceerde smaak. Wil je meer weten over de beste koffiebonen voor een cappuccino?

2. Aan de slag met het opschuimen van de melk

Ons doel bij het opschuimen van melk is om microfoam te maken. Dit is melkschuim dat bestaat uit miljoenen kleine luchtbellen. Om dit te bereiken, hebben we drie dingen nodig: eiwitten, vetten en een goede opschuimtechniek. Over dat laatste gaan we het nu hebben.

Hoe schuim je melk op? Stap voor stap

  1. Voorbereiding: Zet het stoompijpje kort aan om eventuele melkresten te verwijderen en trek het naar je toe.
  2. Schuim creëren: Plaats de kan zo dat de punt van het stoompijpje net aan het oppervlak van de melk komt. Zet het stoompijpje op de hoogste stand en voeg lucht toe totdat het schuim de gewenste dikte heeft.
  3. Textuur maken: Plaats het stoompijpje dieper in de kan om grote luchtbellen te verkleinen tot fijne microbellen. Een sissend geluid betekent dat je goed bezig bent.
  4. Temperatuur controleren: Houd je hand aan de buitenkant van de kan. Wanneer het te warm wordt om vast te houden (ongeveer 50-55 graden), wacht dan nog 1-5 seconden voordat je stopt.
  5. Laatste stappen: Plaats de kan op het aanrecht, reinig het stoompijpje met een nat doekje, tik de kan op een oppervlak om grote luchtbellen te verwijderen, en draai de kan rond om de melk en het schuim te mengen.

Welke melk?

De beste melk is volle melk, aangezien deze een hoog vet- en eiwitgehalte heeft. Als je calorieen wilt vermijden kun je ook kiezen voor halfvolle melk. En uiteraard kun je ook prima een plantaardige melk gebruiken, maar dan raden we wel de barista variant aan. 

Lees ook: welke melk voor een cappuccino? 

Temperatuur van de melk

Begin altijd met koude melk. Melk direct uit de koelkast heeft een temperatuur van ongeveer 4 graden Celsius. Sommige barista’s plaatsen hun melkkannetje ook in de koelkast of vriezer, zodat de melk 4 graden blijft wanneer je deze in het kannetje schenkt.

3. Schenktechniek

De schenktechniek heeft een grote invloed op de uiteindelijke ervaring tijdens het drinken, zowel visueel als op de smaakbeleving. Bij het schenken draait alles om het samenspel tussen melk en espresso. Als barista bepaal je met de schenkhoogte of het melkschuim onder of boven de cremalaag van de espresso komt. Dit creëert contrast en duidelijke patronen zoals een hartje of een tulp. Dit staat bekend als latte art.

Hoe maak je figuurtjes?

Voor het schenken van de perfecte latte art zijn er enkele belangrijke stappen die je kunt volgen. Deze helpen je om gecontroleerd te schenken, waardoor je mooie figuren kunt creëren.

  1. Walsen espresso: Voordat je begint met schenken, beweeg je het kopje een paar keer rond. Hierdoor zullen de espresso en het melkschuim beter mengen. 
  2. Uitgaanspositie: Houd het kopje schuin in de hand (op 30 – 45 graden). Neem de kan in de andere hand.
  3. Begin hoog en langzaam te schenken: Schenk vanaf ongeveer 7-8 cm boven het kopje, zodat de melk de espresso goed mengt. Hierdoor blijft de cremalaag mooi in takt.
  4. Zakken en sneller schenken: Breng de kan naar 2 – 3 cm boven het oppervlakte en schenk sneller. Schenk het melkschuim net onder het midden van het kopje.
  5. Vlak het kopje uit: Terwijl kopje zich vult, vlak je het kopje langzaam uit naar 10 – 20 graden.
  6. Afronden: Vertraag de stroom, til de kan op en snijd door je vorm om er een hartje van te maken.

Oefening baart kunst!

Ijs cappuccino maken

Voor het maken van een ijscappuccino volg je alle gebruikelijke stappen, maar voeg je aan het einde ijsklontjes toe. Gebruik hiervoor een hoger glas. De volgorde maakt niet zoveel uit; je kunt eerst de espresso toevoegen, daarna de ijsklontjes en vervolgens de opgeschuimde melk.

ijscappuccino maken
Een heerlijke ijscappuccino voor een warme zomerdag

Melk opschuimen met de hand (cafetiere)

Heb je geen espressomachine en wil je een cappuccino of latte macchiato met de hand maken? Hieronder bespreken we verschillende mogelijkheden. 

  1. Garde:
    • Verhit melk in een steelpannetje tot er stoom vanaf komt.
    • Klop de melk met een garde, waarbij je het pannetje schuin houdt om meer schuim te creëren.
  2. Garde op batterijen:
    • Verwarm de melk in een pannetje tot er stoom vanaf komt.
    • Plaats de garde op batterijen in de melk en druk op de aanknop om de melk op te schuimen.
  3. Staafmixer:
    • Doe de melk in een kommetje of grote, langwerpige beker.
    • Beweeg de staafmixer langzaam omhoog totdat je een sissend geluid hoort en herhaal tot er genoeg schuim is.
    • Verwarm de melk in de magnetron en giet het over je koffie heen.
  4. Cafetière:
    • Schenk koude melk in de cafetière en plaats de deksel erop.
    • Beweeg de platte zeef op en neer totdat het schuim de gewenste dikte heeft.
    • Verwarm het melkschuim in de magnetron.

Cappuccino maken met een steelpannetje

Heb je geen melkopschuimer, maar wil je toch genieten van een lekkere cappuccino? Gebruik een steelpannetje!

  1. Verwarm de melk in een steelpannetje tot ongeveer 70 graden (net voordat het kookt).
  2. Schuim de warme melk op met een garde of staafmixer.
  3. Zet een sterke espresso en klop ondertussen nog enkele keren door het melkschuim.
  4. Voeg de opgeschuimde melk toe aan de espresso en schep eventueel overgebleven melkschuim met een lepel.

Hulp nodig?

Loop je vast met koffiezetten? Stuur me een appje en dan kijk ik graag met je mee om het probleem op te lossen.

laat een reactie achter

Trustpilot